Debatten i korthet var att Moderaterna och Centern vid upprepade tillfällen betonade vikten av att i första hand vara återhållsam med kommunens pengar. Folkpartiet och Kristdemokraterna verkade i frågorna om ett allaktivitetshus, förskolan och Knivstabostäders framtid ligga betydligt närmare oppositionen än sina nuvarande allianskollegor i Moderaterna och Centern. Socialdemokraterna, Knivsta nu och Vänstern har i många avseenden en liknande agenda, där Vänstern vurmar mest för ungdomsfrågor. Miljöpartiet kommer att samarbeta med det block som bäst tillvaratar partiets intressen.
Efter några publikfrågor hettade det till lite när socialdemokraten Anders Grönvall gick till attack mot majoritetens kultursatsningar.
– Ni är pigga på att visa upp siffror och statistik från olika jämförelser, men nu är det tyst. Ingen nämner att Knivsta är bland de sämsta kommunerna i landet när det gäller att satsa på kultur, sa han.
– Vi i Folkpartiet håller med om att det satsat alldeles för lite, men det är vad budgeten tål, sa Catarina Winninge.
Sedan gled debatten över på vem som egentligen röstat för vad när det gäller ny sporthall och isbana. När Folkpartiet och Kristdemokraterna i våras gick i hop med oppositionen blev det politisk majoritet för att bygga en sporthall som en första etapp i ett framtida allaktivitetshus. Då lanserade Moderaterna ett eget förslag.
– Vi frågade ungdomarna vad de vill ha och svaret var entydigt – en sporthall. Inte en isyta. Därför ändrade vi oss. Men när vi sedan föreslog en sporthall i fullmäktige blev vi nerröstade, sa Göran Nilsson (M) och fortsatte:
– Hade ni andra röstat ja skulle vi nu haft en bindande beslut och varit inne i en projektteringsfas, men vi blev nerröstade och ärendet skickades på återremiss.
Lennart Lundberg (KN NU) var mycket kritisk till Moderaternas agerande:
– Att lova en sporthall utan att ta hänsyn till att det behövs en ny detaljplan är att lura väljarna. Under de åtta år ni har suttit vid makten har det inte hänt något. Det här är bara valfläsk, sa Lennart Lundberg.
Lars Berglöf (S) var inne på samma linje:
– Varför ska vi tro på er denna gång? För några år sedan var ni med och fattade beslut om en isbana, men det har fortfarande inte blivit någon.
Framtidsfrågor diskuterades först mot slutet av debatten. De flesta trodde på en fortsatt förtätning i centralorterna, där det finns fungerande kommunikationer samt vatten- och avlopp. Men det fanns också en viss oro.
– Sänkta skatter på riksnivå innebär i storleksordningen 20 miljoner mindre i statsbidrag per år för vår del, vilket är mycket pengar för en liten kommun som Knivsta, sa Anders Grönvall (S).
Anders Eskhult (C) hade en annan vinkling:
– Det finns investeringsönskemål på 1,2 miljarder de kommande tio åren, men vi har bara råd med 300–400 miljoner, så vi måste vara noga med att prioritera våra kärnverksamheter.
Göran Nilsson (M) var inne på samma linje:
– Det är lätt att falla för angelägna önskemål. Löften i andra sammanhang är sånt som man får, men här kommer det en räkning.