I augusti ifjol fick hemtjänsten nya striktare riktlinjer för hur lång tid olika moment ska ta. Till exempel skulle städning var tredje vecka ta 45 minuter och en promenad 20 minuter. Personal och skyddsombud kritiserade systemet som orimligt.
Ett halvår efter att kraven infördes backar nu den styrande fempartimajoriteten i socialnämnden. På nämndens möte nyligen beslutades om ett flexiblare system för hemtjänsten, så kallad tillitsbaserad styrning.
– Syftet är att brukaren och personalen ska komma närmare varandra så att man får chansen att diskutera vad man vill ha hjälp med och i hur stor omfattning, säger Britt-Louise Gunnar (S), vice ordförande i socialnämnden.
Hon hoppas att det blir både roligare att jobba inom hemtjänsten och lättare för dem med hemtjänst att få rätt stöd.
– Vi är väldigt stolta och glada över att ha kommit överens om att införa tillitsstyrning i Knivsta och vår förhoppning är att vi på sikt ska kunna införa det även på andra ställen.
Tillitsbaserad styrning innebär att tilliten till de anställdas kompetens i högre grad ska styra välfärdens verksamheter. Redan 2017 aviserade regeringen att detaljstyrningen behövde minskas inom välfärden och tillsattes då Tillitsdelegationen, ledd av Uppsalabon Laura Hartman.
Sommaren 2018 lämnade delegationen förslag på hur välfärdssektorn kan jobba mer tillitsbaserat och även minska administrationsbördan för hemtjänstpersonalen.
Ändå ökade detaljstyrningen av personalen förra året. Varför?
– Det har ju alltid funnits riktlinjer och de nya riktlinjerna minskade på vissa tider som vi uppfattade som väldigt generösa. Men det är egentligen inte där fokus ska vara, utan det ska vara på hur mycket tid en brukare behöver få utfört, säger Britt-Louise Gunnar och fortsätter:
– Det är ju klart att vi hade kunnat ta steget med tillitsbaserad styrning redan i augusti, men vi var inte riktigt framme då.
Är beslutet nu en följd av kritiken mot riktlinjerna?
– Naturligtvis är vi lyhörda och har tagit till oss den kritik som kom. Vi har försökt hitta en ny modell som gör att alla känner att de får ett bättre stöd från politiken och kan göra ett bättre jobb.
Britt-Louise Gunnar säger att tillitsbaserad styrning ska införas senast 2022, men om möjligt tidigare. De nuvarande reglerna gäller tills vidare.