Kvinnan bodde vid tillfället i sitt hem, men med daglig kontakt med anhöriga som ordnade med lunch och middag. Hon hade även daglig tillsyn av hemtjänsten som bland annat hjälpte henne med disk och bäddning.
Det var i samband med att hennes anhöriga var bortresta i fem dagar som problemen uppstod.
”Under de fem dagar som sonhustrun var bortrest hade hon ordnat med matlådor och lagt i frysen, hemtjänsten var meddelad att kvinnan behövde hjälp dessa dagar att få maten serverad” skriver socialenheten i utredningen.
Vid den tiden fick kvinnan extra hjälp från hemtjänsten.
När sonhustrun kom tillbaka märkte hon att det var tre matlådor kvar och att hemtjänsten istället hade serverat gammal mat som fanns i frysen. Kvinnan drabbades av magbesvär och lades in på sjukhus. Anhöriga anser att problemen berodde på den dåliga maten. Men enligt utredningen har ansvarig läkare inte bekräftat kopplingen.
Socialenheten gjorde en utredning omd et inträffade. Den visade att kvinnan förvarade mycket gammal mat i frysen. När kvinnan inte ville ha den mat sonhustrun gjort i ordning tog hemtjänsten istället fram annan mat som fanns i frysen. Personalen var inte medveten om att maten var gammal.
”I efterskott kan tyckas att personalen skulle ha kontrollerat datumet men man kan inte utgå från att det finns så gammal mat liggande. I de fall där hemtjänsten normalt har hand om mathållning har man även ansvar/kontroll av vad som förvaras i kylskåp och frys” står det i utredningen.
Efter händelsen har anhöriga städat ur kvinnans frys och inom hemtjänsten diskuteras frågan.
Annika Placido är chef för socialenheten i Knivsta.
Hur pass vanlig är denna typ av situation?
-Det är mycket ovanlig och jag har under mina år aldrig hört talas om något liknande. Det man kan konstatera är att kommunen inte har gjort något fel. Hade personalen känt till att maten var gammal hade de agerat annorlunda, säger Annika Placido.