– Hon har inte jobbat i kommunens hemtjänst, men som timvikarie inom särskilt boende för äldre några månader 2017 och hade sedan totalt sju pass under juni och augusti 2020, berättar Catrin Josephson.
Knivstas socialchef hade inte hört talas om kvinnans brottslighet förrän hon läste UNT:s artikel.
– Det här är naturligtvis förfärligt. Man ska känna sig trygg som äldre, säger hon.
Kvinnan bor i Knivsta och dömdes den 20 juli till två års fängelse för grovt bedrägeri mot nio äldre personer i mars och april. Hon har sökt upp offren i deras hem i Täby kommun, utgett sig för att komma från hemtjänsten och lurat till sig eller stulit bankkort. Hon har sedan gjort kontantuttag och inköp till ett värde av cirka 130 000 kronor. Sju av offren hade kvinnan tidigare träffat när hon jobbade för ett hemtjänstföretag.
Det kanske mest anmärkningsvärda är att hon bara två månader innan brotten utfördes dömdes till fängelse för kortstölder mot tio äldre i Upplands Väsby under oktober 2019 och mars 2020. Men domen överklagades och kvinnan kunde fortsätta sin brottsliga verksamhet, som enligt åklagaren ”begåtts systematiskt och förslaget” och bör betraktas som grov eftersom den riktat sig mot äldre som ”haft särskilda svårigheter att värja sig”.
Kvinnan greps i april i Täby centrum och polisen beslagtog bland annat ett tjänstekort från Knivsta kommun. Enligt Catrin Josephson är kortet troligen ett slags nyckelkort som ska vara avregistrerat eftersom kvinnan inte längre är anställd inom kommunen. Det innebär att det inte längre kan användas för att låsa upp dörrar.
Enligt kommunen är det just nu oklart om kvinnan hade ett personligt nyckelkort med foto eller ett "lånekort". Catrin Josephson säger att rutinen är att det personliga kortet alltid ska lämnas tillbaka vid avslutad anställning.
– Det händer ibland att det inte görs och då har vi också rutiner att kontakta medarbetaren för att verkligen få in kortet.
Har det hänt saker på äldreboenden som gör att ni i efterhand kan misstänka att kvinnan har utsatt fler personer för brott?
– Det kan jag förstås inte veta något om, men spontant nej. Men det är alltid viktigt att man hör av sig till polisen om man tror att man är utsatt för ett brott, säger Catrin Josephson och betonar att ingen i hemtjänsten ber kunderna lämna ut bankkort och koder.
– Så gör inte vi. Vi gör matinköpen digitalt från bostaden tillsammans med kunden, så om hemtjänsten ber dig om bankkort och kod för att gå och handla så är det fel.
Förra sommaren dömdes en annan kvinna som var anställd vid Knivsta kommuns hemtjänst till tre års fängelse för grov stöld. Hon bestal 17 äldre i deras bostäder på bland annat guldsmycken till ett värde av cirka 1,2 miljoner kronor, vilket UNT tidigare berättat.
När det gäller bakgrundskontroll av personer som anställs inom kommunen är rutinen att begära utdrag ur belastningsregistret för personal som ska jobba med minderåriga och inom LSS-verksamheten. Men inte inom äldreomsorgen.
– Lagen ger oss inget utrymme att kräva ett sådant utdrag. Kommuner och företag gör olika, men vi har inte den rutinen, säger Catrin Josephson.
Tycker du att ni har anledning att ändra på det?
– Det är väl alltid bra att stanna upp och fundera kring de rutiner man har. Men här och nu säger jag inte att vi ska ändra på rutinerna. Men vi kan komma att se över dem igen, absolut.