Söndag 15 maj är sista datum att ändra sitt gymnasieval. Majoriteten av Knivstas elever kommer liksom tidigare söka sig till någon av Uppsalas gymnasieskolor. Men om några år kan det ha ändrats.
I en färsk rapport föreslås en helt ny gymnasieskola för cirka 500 elever som skulle kunna stå färdig år 2025, då Knivsta beräknas ha cirka 25 000 invånare.
– Vi är en så pass stor kommun nu att det behövs en gymnasieskola som även har studieförberedande program, säger Helena Sandgren, rektor för yrkesskolan Sjögrenska gymnasiet i Knivsta.
Hon har utrett gymnasiefrågan tillsammans med Jonas Andrae Johansson, verksamhetsansvarig för grundskola, vuxenutbildning och gymnasiet, samt utbildningskontorets administrativa chef Ann Ohlsson Ax.
I dag saknas en gymnasieskola för majoriteten av Knivstas gymnasister som i stället studerar i andra kommuner, främst i Uppsala. Enligt rapporten räcker elevunderlaget för ett nytt gymnasium om 500 av cirka 900 ungdomar väljer hemkommunen för sina studier. Problemet är att de flesta i dag hellre pluggar i Uppsala.
I den enkät som kommunen gjort bland åttor och nior svarar 43 procent ”inte alls troligt” på frågan om de skulle välja ett gymnasium i Knivsta om det fanns. Endast 3 procent svarar ”mycket troligt”.
Men Helena Sandgren menar ändå att attityden hos eleverna har förändrats.
– Jämfört med den tidigare utredningen som gjordes 2015 verkar det ha blivit lite mindre viktigt för eleverna att gå i ett gymnasium i en större stad. Däremot är det väldigt viktigt för dem att skolan har bra rykte och god kvalitet, säger hon.
Det som dessutom lockar är att skolan är tydligt profilerad. Och den ska hellre vara riktigt bra på de populäraste programmen än att ha många program.
– Det handlar i slutändan om att hitta rätt nisch på skolan och riktigt bra lärare och organisation.
Ännu är inget beslut fattat och hur skolan bör profilera sig har inte utredarna tagit ställning till. Men tanken är att även locka elever från Uppsala och andra kommuner.
– Uppsalas ungdomar skulle lätt kunna gå i gymnasiet i Knivsta, vilket de redan gör i dag på Sjögrenska, säger Helena Sandgren.
Om det blir ett nytt teoretiskt gymnasium är förslaget att skolan slås ihop med Sjögrenska gymnasiet. Helena Sandgren förutsätter att skolan får ett helt nytt namn.
– Ja, det är jag ganska övertygad om, även om vi inte har diskuterat det alls.