Det var i slutet av september som Annah Thärnström, stallchef och hästfysioterapeut på anläggningen Marma torp, blev svårt sjuk i akut sepsis (blodförgiftning). Det hela började med en vanlig infektion i halsen.
– Jag fick 40 graders feber i fyra dagar och otroliga smärtor i handen och buken. Det gick väldigt fort från att jag var frisk till att jag låg nedsövd i respirator och det var tur att vi inte åkte in en dag senare för då kunde även mina organ ha blivit attackerade av bakterierna, säger Annah Thärnström när vi möter henne bland islandshästarna på Marma Torp, 3 kilometer nordöst om Knivsta.
Det visade sig vara streptokocker och stafylokocker som spridit sig ut i blodet och angripit kroppsdelar. Både handen och buken opererades direkt.
– De gick in för att skölja ur var som bildats i buken och handen. Jag var i slutet av behandlingen grå i ansiktet och vägde lika lite som när jag var 17, säger Annah Thärnström som under tre veckors tid lyckades överleva hela tre operationer i buken och en i handen, samt en komplikation med tarmarna (tarmparalys).
Nu är hon frisk, men fortfarande medtagen och trött. Under tiden som hon låg nedsövd i ett och ett halvt dygn höll familjen och många vänner andan.
– Det hände på en onsdag och vi skulle ha tävling till helgen, men den fick vi ställa in. Mina föräldrar var skärrade förstås, men jag har genom det som hände också fått se hur många fina människor jag har omkring mig som ställer upp och hjälper till vid kriser. Den stora drivkraften att kämpa kom från alla kompisar som hörde av sig och familj som fick mig att längta efter dem och saker som jag hade att se fram emot.
Hon fick sig också en tankeställare.
– Ja, känslan var obeskrivlig när jag fick kliva ut från sjukhuset i mina vanliga kläder igen och det är klart att man känner att man ska ta vara på livet. Men det var nog tack vare att jag var ung och i bra form som jag klarade mig så bra. Läkarna vet inte varför jag blev så sjuk. Det är väldigt ovanligt och på Akademiska får de bara in 1–2 personer per år som blir så sjuka av det här.
Tillsammans med sina föräldrar och bror driver hon Marma gårds företagsby, energiskogsplanteringar och islandshästanläggningen Marma Torp. Där Marma torp ligger fanns före 2011 nästan bara skog.
I dag finns här några villor utmed vägen och mitt i skogen dyker Marma torp upp med sina tävlingsbanor, läktare, servicehus, parkeringsplatser, ett litet stall samt stora hagar med inackorderade hästar och 55 gästhagar.
Det hela började när Annah och hennes pappa Curt Thärnström skulle röja bort skog för att skapa en hage åt Annahs och en kompis islandshästar.
– När vi flyttade hit hästarna visste vi inte vad det skulle bli. Sedan började jag med inackorderingar och kurser. Vi märkte småningom att det fanns efterfrågan på bland annat en ovalbana så till slut bestämde vi oss för att satsa på att bygga den här anläggningen med det stora servicehuset. 2021 började vi arrangera tävlingar, säger Annah som även är diplomerad equifysioterapeut, det vill säga massör och fysioterapeut som behandlar exempelvis problem i hästars muskler.
Satsningen lyckades och förra året arrangerades här flest tävlingar i Sverige (23 stycken). Här hålls allt från lättklasstävlingar till elittävlingar med islandshästar. Banorna är också bland de enda i Sverige som är öppna året runt tack vare att gården har investerat i bra underhållsmaskiner.
Här håller kända islandshästinstruktörer från hela Norden kurser och lektioner och här betalar folk för att få träna med sina hästar på banan.
– Vi har ofta mycket publik eftersom det även om det är dåligt väder, går att sitta under tak eller inomhus och följa tävlingarna med värme på vintern och kyla på sommaren. Här i servicehuset serverar vi också mat, fika och har en kiosk, säger Annah och visar utsikten från den nya servicebyggnaden.
Planen är att Annah Thärnström tillsammans med sin bror byggnadsingenjör Eric Thärnström, 37, ska ta över både företagsbyn vid Marma gård och Marma Torp när deras föräldrar Ann-Stin och Curt Thärnström går i pension.
– Det är ett väldigt roligt jobb och det här är något som våra föräldrar byggt upp, ett fint företag som vi vill förvalta. Det hade känts konstigt att sälja allt till någon annan, säger Annah Thärnström som har ett tag kvar innan hon är helt återställd.
– Det här är livet 2.0, men operationsärren kommer för alltid påminna mig om det som hänt.