I en 18-sidig rapport pekar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på flera allvarliga brister på det kommunala äldreboendet Estrids gård i Knivsta:
- Personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens och för dåliga svenskakunskaper.
- Dokumentationen bryter mot reglerna och det saknas tillräcklig kontinuitet i personalgruppen.
- Läkemedel hanteras inte på ett patientsäkert sätt och vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.
- Tillgången till läkare är begränsad vid akuta sjukdomstillstånd.
Den allvarligaste kritiken är kompetensbristen hos delar av personalen som jobbar närmast de äldre, enligt Lennart Pettersson, enhetschef på Ivo.
– Det här är en brist som vi ser i stort sett i alla kommuner. Framför allt finns inte förmågan att se när patientens hälsotillstånd försämras och när en sjuksköterska ska larmas för en bedömning, säger han och fortsätter:
– Men kompetensbrister slår även över på andra områden som läkemedelshantering och vård i livets slutskede. I värsta fall leder det här till att patienten inte får rätt vård.
Senast på fredag ska Knivsta kommun svara Ivo hur problemen ska åtgärdas. Catrin Josephson, socialchef i kommunen, välkomnar Ivos granskning och säger att kommunen jobbar med ”ständiga kvalitetsförbättringar”.
Men det finns även kritik hon inte delar, till exempel att läkemedel inte hanteras på ett patientsäkert sätt. Catrin Josephson menar att det i stället är informationen till patienterna som brustit.
– Samtliga patienter på Estrids gård har fått en läkemedelsgenomgång, men det har de inte varit medvetna om. Så här finns ett jätteviktigt förbättringsområde i hur vi jobbar med patientmedverkan och information.
I rapporten skriver Ivo att personal som gör individuella medicinska bedömningar på Estrids gård ”inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och inte behärskar det svenska språket i alla delar i tillräcklig omfattning”, vilket ”utgör en patientsäkerhetsrisk”. Myndigheten konstaterar vidare att många livsavgörande bedömningar görs av personal ”som har den lägsta utbildningsnivån”.
Det känns ju som ganska tydlig kritik?
– Men det finns ingenting som visar att personalen inte gör rätt. Däremot kopplar Ivo ihop kompetensbrist med att många har en brist i svenska språket. Det är ingen stor problematik, men jag håller med om att vissa medarbetare behöver språkundervisning och där har vi en åtgärdsplan, säger Catrin Josephson och tillägger:
– 80 procent av personalen har undersköterskeutbildning och det är en ganska god nivå. Och andelen sjuksköterskor per brukare är god, men där är tyvärr personalomsättningen högre eftersom vi slåss med andra arbetsgivare om samma personer.
Vad vill du säga till anhöriga och boende som oroas över Ivos kritik?
– Jag vill säga att man kan vara helt lugn och det här är absolut ingen allvarlig situation. Vi bedriver god hälso- och sjukvård på Estrids gård och jobbar med ständiga kvalitetsförbättringar. I de delar vi håller med Ivo ser vi vissa brister och utvecklingsområden, men inte några stora bekymmer.
På ett extrainsatt möte på tisdagen godkände politikerna i socialnämnden kommunens svar till Ivo.
– Vi har såklart tagit till oss av kritiken. Jag tycker att förvaltningens svar till Ivo är bra och min förhoppning är att även Ivo tycker det, säger Oscar Hahne (KD), ordförande i socialnämnden.