– Beslutet togs utan en konsekvensanalys av hur det påverkar verksamheten och ekonomin. Vi i socialnämnden hade inget underlag att ta ställning till när beslutet skulle fattas. Det är otroligt märkligt och jag är jätteförvånad, säger en upprörd Synnöve Adéll, ersättare i socialnämnden för oppositionspartiet Kristdemokraterna, och menar att hon aldrig varit med om något liknande sedan hon blev politiker 2014.
Det var en oenig socialnämnd som förra veckan bestämde att hemtjänsten ska slippa de nya kritiserade riktlinjerna från augusti som innebär krav på minutredovisning av olika moment under en arbetsdag, vilket UNT berättat tidigare. Till exempel ska städning var tredje vecka ta 45 minuter och en promenad 20 minuter.
I stället ska så kallad tillitsbaserad styrning införas senast 2022, där tilliten till de anställdas kompetens i högre grad ska styra verksamheten. Målet är att det ska underlätta för personalen samtidigt som de med hemtjänst får det stöd och den tid som behövs.
Både Synnöve Adéll och Lotta Wiström (L), ledamot i socialnämnden, är positiva till att reglerna ändras för hemtjänsten. Men även Lotta Wiström anser att det inte gått rätt till när beslutet fattades och skriver i ett mejl till UNT att ”det är oansvarigt att ta ett beslut utan någon som helst konsekvensanalys”.
– Vi är inte emot att man börjar jobba på ett annat sätt och tycker att de nya strängare riktlinjerna är i det tuffaste laget. Men vi är oroliga för att det kommer att påverka kommunens ekonomi så att vi återigen riskerar underskott för socialnämnden, säger Synnöve Adéll.
Britt Louise Gunnar (S), vice ordförande i socialnämnden, försvarar fempartimajoritetens beslut och säger att politikerna nu bestämt vilken styrmodell de vill ha. Hur det ska genomföras är upp till socialförvaltningens tjänstemän och uppdraget är att förslagen ska komma redan i maj.
– Då har vi möjlighet att ta ställning till olika modeller för att detta inte ska bli kostnadsdrivande, men ändå en förhöjning för personal och brukare tillsammans, säger hon.
Men kan man jobba lika effektivt med tillitsbaserad styrning?
– Ja, det menar jag att man definitivt kan göra. Vår uppfattning är att ju större förtroende vi kan lämna till personal och brukare desto effektivare kommer det att bli.