I början av 2016 fick Knivsta pastorat ett positivt planbesked från kommunen för att utveckla området runt S:ta Birgittakyrkan med bland annat ett nytt församlingshem som byggs ihop med kyrkan. Dessutom planeras ett antal hyreslägenheter på båda sidor om Häradsvägen.
I det första förslaget var vissa hus fyra våningar höga, men de har nu sänkts till två våningar. Kyrkan vill bygga drygt 30 lägenheter, varav 16 ska bli trygghetsboende för äldre med demens. Dessutom planeras ett LSS-boende med ytterligare sex lägenheter.
En annan idé är att starta ett kafé och förhoppningen är att området ska utvecklas till en viktig mötesplats för Knivstaborna.
– Knivsta är en växande kommun och vi behöver även bättre lokaler för vår kör-, barn- och ungdomsverksamhet, säger Martin Valman, biträdande kyrkoherde vid Knivsta pastorat.
Men syftet är också att förbättra ekonomin via hyresintäkter i en tid när Svenska kyrkans medlemmar minskar. Om planerna inte går i lås kan det hota hela verksamheten, enligt Martin Valman och kollegan Anders Johansson, kyrkoherde.
– Ja, över tid är det ju så. Projektet är en viktig del för att behålla personal, ha en tillräckligt bra verksamhet och kunna fortsätta underhålla våra kyrkor, säger Anders Johansson.
Nyligen beslutade kommunstyrelsen om vilka byggplaner som ska prioriteras framöver, något som UNT berättat tidigare. De projekt som prioriteras högst på listan är bland annat en lågprisbutik i Ar, bostadsområdet Myrberget i Alsike och handelsplatsen Östra entrén vid E4.
S:ta Birgittakyrkan hamnade i prioriteringsgrupp 3. Det innebär att kommunen inte kommer att arbeta med förändringen av detaljplanen för området under 2024. Men politikerna i kommunstyrelsen var inte eniga i sitt beslut. Oppositionen med M, S och C föreslog att projektet skulle prioriteras högre, vilket röstades ned av minoritetsstyret Knivsta.nu och KD med stöd av SD.
Förutom att Knivsta pastorat lagt ner en hel del arbetstid på projektet de senaste åtta åren har konsulter anlitats för att ta fram skisser och underlag till en kostnad av cirka två miljoner kronor. Martin Valman medger att situationen är frustrerande.
– Vi har varit lyhörda gentemot kommunen och ändrat vårt förslag flera gånger. Det tar lång tid att få återkoppling tycker jag. Det senaste ändringsförslaget skickade vi in för ett år sedan och vi har fortfarande inte hört något, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (KNU) håller dock inte med om att projektet är nedprioriterat.
– Projektet har prioritet 3 nu, men ligger väldigt nära att flyttas upp. Just nu är det inte aktuellt att bygga höga flerbostadshus, däremot ser vi absolut att det går att utveckla området på andra sätt, säger hon.
I det senaste förslaget är husen två våningar. Är det för högt?
– Det har varit många förslag fram och tillbaka. Nu behöver vi ha en dialog och se vad man kan göra.
Det nya förslaget skickades in för ett år sedan, men de har inte fått återkoppling. Vad tänker du om det?
– Vi ska absolut ta kontakt om det inte redan är gjort. Förvaltningen har fått i uppdrag att föra en dialog och jag får titta på var detta ligger. Det är beklagligt att kyrkan fått vänta i så många år och jag hoppas att vi ska kunna landa detta inom kort, det ligger i allas intresse, säger Matilda Hübinette.