Mora stenar ligger bakom rastplatsen vid E4 med samma namn. Men det går inte att komma hit från motorvägen. Den som ändå beger sig ut på Östunavägen upptäcker snart att det är trafikfarligt att parkera och vända vid platsen. Stenarna i det lilla huset kan endast beskådas genom en gallerförsedd dörröppning och skylten utanför är oläslig.
Ägare av fornminnet är Statens fastighetsverk (SFV).
– Vi träffade Knivsta kommun för cirka ett år sedan och efter det har vi rustat byggnaden som stenarna ligger i. I år eller nästa år kommer skylten att bytas ut, säger Mats Jansson på Statens fastighetsverk.
Är fornlämningen inte värd att satsa mer på?
– Knivsta kommun ville diskutera det för ett tag sedan. Men det är en kostnadsfråga för oss. Dessutom måste vi i sådana fall ha med Trafikverket när det gäller vägfrågan, säger Mats Jansson som hänvisar tillbaka till Knivsta kommun.
På Knivsta kommun säger kultur- och fritidsförvaltningens chef Lena Larsson att de gör vad de kan för att försöka påverka de inblandade parterna. Hon har även fått brev från invånare som vill att kommunen gör något.
– Vi kallade till ett myndighetsmöte med SFV och länsstyrelsen, och kommer även kontakta Trafikverket. Men eftersom det inte är kommunen som äger platsen så kan vi exempelvis inte göra upp om en parkering med den privata markägaren innan fastighetsverket säger att vi kan göra det, säger Lena Larsson.
Mora äng var en plats med en lös stenhäll nära vattenleden – dåtidens motorväg – till Uppsala. På stenhällen stod den nyvalde kungen för att svära sin ed och för att hyllas. Valen tros ha genomförts här fram till att Gustav Vasa på 1500-talet bestämde att kungaämbetet skulle gå i arv. Stenarna i huset är minnesstenar som ristades när en ny kung valdes. Kungar som valts här är exempelvis Magnus Ladulås och Magnus Eriksson. Det var Gustav III som lät bygga den nuvarande minnesplatsen.
Kommunstyrelsens ordförande i Knivsta, Peter Evansson (S), hoppas att det ska gå att göra ett fint turistmål av Mora stenar.
– Mora stenar är en väldigt intressant del av Sveriges historia. Platsen kommer nog att bli mer prioriterad framöver. En öppning kanske visar sig om den nya på- och avfarten till motorvägen hamnar i närheten.
I sådana fall skulle det bli lättare för dem som passerar på E4 att ta sig till fornlämningen.
– Samtidigt skulle trafiksäkerhetsfrågan vid platsen nog lättare gå att lösa.