Hård konkurrens om kommunens mark i Ar: "Ett pussel"

I framtiden ska en mindre andel Knivstabor arbetspendla till andra kommuner. Men då måste nya jobb skapas – och Ar är ett nyckelområde.

Strax väster om E4 och nordost om Knivsta centrum ligger industriområdet Ar. Ett 40-tal företag har anmält intresse för att köpa mark i området norr om Lodgatan och väster om Brunnbyvägen.

Strax väster om E4 och nordost om Knivsta centrum ligger industriområdet Ar. Ett 40-tal företag har anmält intresse för att köpa mark i området norr om Lodgatan och väster om Brunnbyvägen.

Foto: Google

Knivsta2022-02-23 06:00

Företagsområdet Ar ska expandera både norrut och söderut. I den norra delen vill kommunen sälja 6–7 tomter och enligt Kent Ryberg, näringslivsutvecklare på Knivsta kommun, är intresset stort.

– Ett 40-tal företag har varit intresserade och ungefär en tredjedel har haft önskemål som stämmer överens med de tomtstorlekar de behöver, säger han.

undefined
Enligt Kent Ryberg, näringslivsutvecklare i Knivsta kommun, vill ett par större företag etablera sig i Knivsta. Men det blir inte i Ar eftersom företagen behöver större markområden.

Hur väljs företagen ut?

– Vi har lokala företag med tillväxt som vi måste ta hand om i det här läget. I övrigt handlar det om vilka tillväxtmöjligheter som företagen har så att de bidrar med arbetstillfällen till kommunen.

Det är också viktigt med en bra företagsmix i området. I dag finns här flera bilfirmor, men Kent Ryberg vill att andra branscher etablerar sig.

– Vi vill ha ett levande företagsområde och skulle gärna se ett kluster av andra typer av verksamheter som stöttar varandra.

undefined
Det 47 hektar stora området, här markerat med svarta linjer, ska delas upp och säljas till olika företag som kommunen väljer ut. Ett mindre område innanför markeringen är undantaget.

Det har gått över tolv år sedan kommunfullmäktige beslutade om detaljplanen för området. Och det lär dröja ytterligare en tid innan dagens företag i Ar får nya grannar. Även om det under våren kan bli klart vilka som får köpa marken, måste först en tomtindelning göras.

– Det är ett pussel. Sedan tar det ett år för Lantmäteriet att fastställa tomterna, säger Kent Ryberg.

undefined
Pendlingskommunen Knivsta vill byta skepnad. Men om en mindre andel av invånarna ska pendla behöver tusentals nya jobb skapas i kommunen.

Knivsta är i dag en utpräglad pendlarkommun. Färre än var fjärde invånare har sin arbetsplats här. Som UNT tidigare berättat behövs cirka 260 nya jobb per år om målet att minst 30 procent av Knivstaborna ska arbeta i hemkommunen år 2035 ska uppnås.

Kent Ryberg hoppas att större företag ska etablera sig i Knivsta, vars näringsliv i dag domineras av småföretag.

– Vi har dialog med ett par större företag som vill flytta till Knivsta och där rör det sig om ett par hundra anställda per företag. Men det är i ett så pass tidigt skede och jag kan inte säga vilka företag det gäller.

undefined
Enligt befolkningsprognosen kommer Knivsta att ha 28 000 invånare 2035. Om alla bostäder i fyrspårsavtalet byggs behövs 3 850 nya jobb fram tills dess, eftersom målet är att fler Knivstabor ska slippa pendla.

Men de företagen hamnar i så fall någon annanstans än i norra Ar.

– De verksamheterna behöver mycket större tomter och det är därför vi behöver få igång detaljplanerna för ytterligare verksamhetsområden, säger Kent Ryberg och syftar bland annat på södra Ar.

Kommunen har kritiserats för att arbetet med detaljplaner tar för lång tid. Kent Ryberg delar den bilden, men han menar att Knivsta ändå är en attraktiv kommun för nya företag.

– Vi har en ganska lång lista på olika företag som vill etablera sig i Knivsta redan i dag och det tillkommer nya intressenter hela tiden.

Karta: Norra Ar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!