Här är tiderna då det sker flest inbrott

En fjärdedel av alla hushåll i Knivsta är med i Grannsamverkan. Här svarar polisens kontaktperson på de fyra vanligaste frågorna om inbrott som hon brukar få.

Ulrika Andersson är lokalområdespolis i Uppsala och Knivsta med särskilt ansvar för grannsamverkan. När hon håller utbildningar får hon många frågor om inbrott och tjuvar.

Ulrika Andersson är lokalområdespolis i Uppsala och Knivsta med särskilt ansvar för grannsamverkan. När hon håller utbildningar får hon många frågor om inbrott och tjuvar.

Foto: Polisen/TT

Knivsta2019-11-02 20:31

I Knivsta finns 70 grannsamverkansgrupper med sammanlagt 1 466 hushåll. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av kommunens hushåll. Den stora uppslutningen är till stor del Knivstas tidigare kommunpolis Örjan Brodins förtjänst. 

– Örjan har skrivit rakt och tydligt om brottsförebyggande arbete i sin polisruta, säger Ulrika Andersson, områdespolis i Uppsala och Knivsta med särskilt ansvar för grannsamverkan och polisvolontärer.

Grannsamverkan går ut på att närboende går samman och håller utkik åt varandra och polisanmäler om de ser något misstänkt. Enligt Brottsförebyggande rådet minskar brottsligheten i sådana området med i genomsnitt 26 procent. Och en färsk utredning från Samverkan mot brott visar att polisingripanden ökar i grannsamverkansområden.

Oftast är det boende på en villagata som går ihop. Men de som bor i lägenhet blir allt fler – en gata, en trappuppgång eller en bostadsrättsförening. Då är det bra om fastighetsägaren är med på tåget, betonar Ulrika Andersson.

Varje grannsamverkansgrupp har ett eller flera kontaktombud, beroende på hur stor den är. Den minsta gruppen består av bara tre hushåll.

– På landsbygden kan det till exempel vara några bondgårdar som går ihop, säger Ulrika Andersson.

Hon har varit med på flera utbildningstillfällen i Knivsta. På tisdag kväll, den 5 november, är det dags igen. Här är de fyra vanligaste frågorna som hon brukar få:

När sker flest inbrott?

– Mellan klockan 12 och 18, innan folk har kommit hem från arbetet eller skolan. Tjuvarna går ogärna in när någon är hemma. 

Hur ser en gärningsperson ut?

– Precis som alla i största allmänhet brukar jag säga. Oftast är de män, i blandade åldrar och av olika etnicitet. Man ska vara vaksam på obekanta personer och fordon.

Vad ska man göra om man upptäcker en person i bostaden eller på tomten?

– Iaktta och larma polisen. Ring 112 om det är ett pågående brott. Det är polisens uppgift att gripa, men man har nödvärnsrätt enligt lag.

Vad får man göra som hundägare?

– Hundar får springa runt hemma. Vad jag vet har ingen hundägare dömts för att hunden har gjort något mot en person som tagit sig in i bostaden. Man får försvara sig. Men varje händelse är unik, så det är svårt att svara på.

Grannsamverkan startade i Seattle i USA på 1970-talet efter en inbrottsvåg som polisen inte kunde komma tillrätta med. I Sverige bildades den första gruppen i Linköping 1985.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!