Bakom satsningen står kocken och Knivstabon Abdoul Yombi. Tillsammans med arkitekt Moa Dickmark Yombi äger han även en gård i Kamerun.
– Jag är utbildad inom företagsadministration och företagsledning och försökte få ett sådant jobb när vi flyttade till Sverige för sju år sedan. Men när jag inte fick jobben ville jag inte gå och vänta, utan började arbeta som kock. Jag har alltid varit intresserad av mat, säger Abdoul Yombi, som är kock i grunden.
Moa Dickmark Yombi, 40, är uppvuxen i Knivsta och paret träffades på Filippinerna när Moa arbetade åt en amerikansk hjälporganisation som bygger tyfonsäkra hus i katastrofområden.
– Vi lärde känna varandra en helg när jag skulle in på ett uppdrag i Manilla, säger Moa Dickmark Yombi.
Paret har två barn som är 4 och 6 år.
– Det är mycket kvällar och helger i restaurangbranschen. Jag kommer fortsätta att jobba en del kvällar med catering med mera, men det är en annan sak att jobba åt sig själv, att få prata med matintresserade kunder och ha nära till familjen, säger Abdoul som stortrivs med sitt nya jobb.
Planen är att även inreda butikens övervåning för att ha after work och vinprovningskvällar.
Redan nu driver paret också en pop-up-restaurang med lyxmiddagar i sitt hem, på landsbygden utanför Knivsta. De gäster som anmäler sig placeras ut vid ett långbord för tolv personer.
– Jag försökte skriva menyer, men gav upp. När Abdoul lagar mat ändras recepten hela tiden, skrattar Moa.
Och det är just nyfikenheten på att prova nytt och att tipsa andra om goda delikatesser som Abdoul Yombi brinner för. Han pratar även gärna om den gård med kakao-odling som paret startade i Kamerun före pandemin. Det är en så kallad permakulturfarm där de har tagit bort undervegetationen, men lämnat stora träd orörda för att behålla fuktigheten i marken och det naturliga djurlivet.
– Det tar fyra år från att man planterar ett träd till att det ger kakao. Så det tar lång tid. Men träden sköter sig i princip själva just nu, och några bybor hjälper oss då och då.
Före pandemin åkte paret ofta till Kamerun, på Afrikas västkust. Nu blir det mer sällan eftersom Abdoul behöver fokusera på det nya företaget och delikatessbutiken som döpts till La Case.
– Det betyder ungefär stugan på franska och syftar på att jag vill att det ska vara hemtrevligt. Här ska man kunna prata om mat och provsmaka. Utbudet i butiken ska visa vem jag är och vad våra kunder väljer, säger Abdoul och visar upp sin favoritost Wrångebäck, en gammal svensk ostsort med skyddad ursprungsbeteckning från EU.
I disken trängs också kött, korv och andra ostar. På en hylla står kaffe, choklad, vinäger, oliver, honung med mera och i en kyl finns färska sallader samt Abdouls egen marmelad som blivit en storsäljare.
– I slutet av veckan tar vi in olika köttbitar och de som vill ha färsk fisk och skaldjur kan beställa i förväg, säger Abdoul Yombi, som även gillar basket.
Tidigare har han spelat lite ”semiprofessionellt” i några olika länder. Senast spelade han i Stockholm.
Under intervjun kommer Knivstabon Susanna Persson in i butiken.
– Jag tycker det är jättemysigt och behövligt att Knivsta har fått en delikatessbutik. Det är perfekt att köpa presenter här. Tidigare har jag åkt till saluhallen i Uppsala, men det här är ju mycket närmare så det är jättebra för oss som bor i Knivsta, säger hon.