Här är Knivstas stora konstsatsning

Konsten i Knivsta Centrum för idrott och kultur är den största satsningen på offentlig konst i kommunens historia.

Linnea Rygaards stora målning "Foxhound" hör till Jon Hulanders favoriter. Kommunen köper främst in konst av samtida, aktiva konstnärer.

Linnea Rygaards stora målning "Foxhound" hör till Jon Hulanders favoriter. Kommunen köper främst in konst av samtida, aktiva konstnärer.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-11-26 17:45

Eva Mags rödvita fotografi "Arkiv 9" syns på långt håll när man kliver in genom huvudentrén. Och den som kommer ut från toaletterna på bottenplan kan inte missa Linnea Rygaards enorma tavla "Foxhound" som speglar sig i det blankpolerade betonggolvet.

– Den äger sin plats och ger mycket till rummet. Den hör till mina favoriter, säger Jon Hulander, kommunens kulturstrateg.

På invigningshelgen 7–8 december ska han hålla konstvandringar i huset. De lösa verken är ett 30-tal och av vitt skilda slag – ett par skulpturer, en färgglad väggmatta, en ljusinstallation, fotografier och målningar. Ett av konstverken, "Lilla vagnen", är av den lokala konstnären Anette Wixner.

– Kommunens konstsamling ska vara bred och reflektera många samtida uttryck och konstnärskap från olika platser, säger Jon Hulander.

En procent av byggkostnaden avsattes för konst, nästan tre miljoner kronor. Den ingår i kommunens konstsamling, men kommer inte att lämna huset.

– All konst köptes in under tiden huset byggdes. Det är en kollektion och en årsring, säger Jon Hulander.

Det finns ytor för tillfälliga utställningar också. Invigningshelgen är det till exempel vernissage för en fotoutställning av en ung Knivstabo, Carl Södergård, som ska hänga i sex veckor i ett rum som kallas Stjärnvalvet.

– Det känns jätteroligt, säger Jon Hulander.

Fyra konstnärer fick göra varsitt större verk som är fasta delar av huset – en vägg, en hängande skulptur i taket, ett golv och en betongskulptur utomhus.

– Vi har även köpt in lösa konstverk av dessa fyra konstnärer, mycket för att visa bredden i deras konstnärskap, säger Jon Hulander.

De fyra fasta konstverken vaskades fram från 120 sökande konstnärers skisser. 

Vem bestämde vad mer ni skulle köpa in?

– Inköpen av den lösa konsten gjorde jag tillsammans med konstkonsulten Karin Lindh. Vi gjorde ett urval som jag presenterade för en inköpsgrupp. Sedan valde vi tillsammans, svarar Jon Hulander.

Han vill att Knivstaborna ska få upp ögonen för att kommunen har en konstsamling och att de ska känna att det är deras konst.

– Jag hoppas att alla kan hitta något verk som de tycker särskilt mycket om, säger han.

Det ska inte undgå dem som idrottar i huset att det finns mycket kultur här. Och de som kommer hit för kulturen ska inte kunna missa att det pågår idrott i huset.

– Det är den bärande tanken, säger Jon Hulander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!