För lite frukt. För lite grönt. För mycket godis, snacks och läsk. En ny undersökning från Livsmedelsverket, där Uppsala varit med, visar att matvanorna varierar starkt mellan olika socialgrupper. Unga från områden med låg utbildningsnivå äter sämre än unga med högutbildade föräldrar. Risken för ohälsa ökar. Samhället behöver kraftsamla tycker Livsmedelsverket.
Celsiusskolan verkar redan vara i full gång med det. Som idrottsgymnasium måste skolan servera eleverna ordentligt med mat - för att de ska orka med att både träna och tävla.
– Som idrottare har vi fått lära oss att vi måste äta av alla delar i kostcirkeln. Vi har också räknat på hur många kalorier vi måste få i oss för olika träningsmoment, så vi har granska bra koll på vad vi äter, säger Ida Roberts som går tredje årskursen och spelar badminton.
Hon äter lunch tillsammans med kompisarna Ida Johansson - innebandy, Sofia Johansson - gymnastik och löparen Axel Djurberg.
Han har tallriken full med falukorv med potatismos och mycket grönsaker.
– Jag äter alltid mycket av allt och mycket grönt just nu. Jag är löpare och måste gå ner i vikt tills tävlingssäsongen börjar. Då lägger jag på mycket grönsaker så att tallriken ser full ut. Vi har alltid ätit varierat hemma, säger han.
På onsdagarna är det extra hårt tryck i skolans restaurang. De flesta av de drygt 700 eleverna kommer samtidigt. Nästa varje bord är fullt. Tre rätter finns alltid på menyn. Två husman och en vegetarisk. Den här dagen är det samosa burritos som vego - mycket populärt, det har gått åt 20 plåtar, och då har alla inte ätit ännu. Till det två rejält tilltagna salladsbord.
Ändå lyser det gröna med sin frånvaro här och där. Ida Johansson är inte förtjust i grönsakerna. Hennes tallrik har bara potatismos, fisk och sås.
– Jag är dålig på grönsaker, varför vet jag inte riktigt. Det har alltid varit så. Jag tycker inte grönsaker är gott. Jag brukar äta lite gurka och majs men inte mycket mer, säger hon.
Ida Roberts tror att det motstånd som finns mot att äta grönsaker till en del kan bero på attityder.
– När jag var mindre var det coolt att inte äta grönt i skolan. Vad det kom ifrån vet jag inte, säger hon.
Sofia Johansson, som tränar gymnastik, äter bara vegetariskt här på skolan.
– Generellt äter jag mindre kött av hälsoskäl, miljöskäl och för djurens skull. Men att bara göra vegetarisk mat är svårt och tar tid så jag äter kött hemma, säger hon.
Livsmedelsverkets undersökning visar att unga generellt äter för mycket snacks och godis och dricker för mycket läsk.
Ida Johansson åt mycket godis när hon var mindre men har dragit ned. De övriga runt bordet äter inte heller mycket sött.
– Tidigare gick jag till Willys här intill och köpte godis. Det har jag slutat med. Men man äter ju godis ibland, på helgen och så...
Axel Djurberg tycker att godis är okay.
– Om man behöver snabb energi är det bra. Men jag kan tycka att utbudet av godis är lite väl stort i skolans egen kiosk Gluggen. Det vore bättre om de hade mer mackor, säger han.
Men alla på skolan håller inte igen på sötsakerna. Eleverna berättar att vissa både kan ha godis och muffins med sig till lektionerna och Linda Ededal som ansvarar för Celsiusskolans restaurang säger att en del elever väljer bort skolmaten och att går till snabbmatställena intill.
– Vi har ju konkurrens från både McDonalds och Burger King. Det syns tydligt när vi har fisk på vår meny. Då är sopkorgarna på skolan fyllda med förpackningar från hamburgare.
För Benjamin Portin från Knivsta som spelar fotboll, är hemmets matkultur viktig. Han äter allt som hans mamma serverar.
– Hon har koll och gör god mat. Hon gör värsta salladen till varje måltid, säger han.
Benjamin avstår också läsk och godis.
– Det beror nog på att vi aldrig har ätit det hemma, säger han.
Trots att kosten är viktig för idrottare så är mat ingen stort samtalsämne, varken hemma eller bland kompisar. Skolan har heller inga särskilda satsningar kring kost och hälsa förutom skyltar i matsalen som informerar om var den mest proteinrika kosten finns så att de som exempelvis tränar amerikansk fotboll får i sig tillräckligt.
Linda Ededal tycker att eleverna är medvetna om vad de äter.
– Många äter mycket grönsaker, det är ofta halva tallriken full och många väljer den vegetariska maten, säger hon.