Han cyklade lika långt som Sverige – i Knivsta

När coronaviruset slog till började Kjell-Arne Nilsson, 72, dra sig för att träna inomhus. Istället valde han att cykla i Knivsta och i augusti nådde han målet att cykla 210 mil – lika långt som Sverige.

Kjell-Arne Nilsson brukade springa, men sedan han fick ryggproblem föredrar han cykeln: "Cyklingen är mycket mjukare mot kroppen".

Kjell-Arne Nilsson brukade springa, men sedan han fick ryggproblem föredrar han cykeln: "Cyklingen är mycket mjukare mot kroppen".

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Knivsta2020-09-29 09:00

Kjell-Arne Nilsson är en van motionär som gillar att yoga, styrketräna och springa. Men det var inte förrän i våras som han började cykla.

– Jag går väldigt mycket på pass på gymmet men när det blev restriktioner för vad vi 70-plussare får göra så blev det knappast någonting inomhus. Jag tränade på utepass men det räckte inte. I maj så tänkte jag att jag har ju en cykel i garaget, säger Kjell-Arne. 

Först var målet att cykla 100 mil, ett mål han nådde i juni. Sedan blev målet 200 mil.

– När jag hade passerat 200 mil så tänkte jag: Hur långt är Sverige? Det är 157 mil fågelvägen, 201 mil bilvägen och 210 mil cykelvägen. Då blev målet 210 mil. 

Varje gång Kjell-Arne når ett mål firar han. Det kan vara 210 mil på cykeln, 50 mil på långfärdsskridskorna eller ett avlutat lopp. 

– Med bakelser eller starköl. 

undefined
Det finns en nackdel med cyklingen enligt Kjell-Arne: Att man får ont i rumpan. Som tur är finns det speciella cykelbyxor för det.

2015 gick Kjell-Arne i pension. 2016 fick han ett cancerbesked som efterföljdes av strålbehandling i 30 dagar. I dag är han helt frisk. 

– Jag har kamrater som gick igenom samma behandling där jag sedan fick gå på begravning. Yngre människor än jag. Bara det att jag kan göra det här ger mig en så otrolig livslust. Jag kunde ha varit den som grävdes ner.

Kjell-Arne tränar i snitt 2,5 timme om dagen. Men han ser till att inte slita ut kroppen genom att variera sin träning och blanda lugna yogapass med hårdare styrketräning. 

– Jag är så glad, den här gamla kroppen funkar! Det är det som är så härligt. 

Han vill visa att även de i riskgrupp kan hålla sig aktiva under coronapandemin, i alla fall de som är friska.

– Att cykla är ett jättebra alternativ för att du kommer ut, du behöver inte vara nära någon och du får frisk luft.

undefined
"Jag kallar den för min karantäncykel" säger Kjell-Arne.

För Kjell-Arne har träningen inneburit sociala kontakter, om än på distans under pandemin. Under sina cykelturer har han fått se delar av Knivsta han aldrig sett förr och träffat nya människor. Han har också ett gäng som han ofta tränar med.

– Det är jag och sju damer. Vi bestämmer vilka pass vi ska gå på, ses där, tar en aw efter träningen. Den sociala grejen är jättekul.

Kjell-Arne har nått sitt mål med att cykla lika långt som Sverige. Men han slutar inte där. Nästa mål är att cykla lika långt som det är till Malaga.

– Det är som alltid när man når ett mål, man tänker vad är nästa?

– Vafan, pensionär? Jag vill göra kul grejer!  

undefined
Kjell-Arne har cyklat mestadels i Knivsta i sommar, men han har även hunnit med en sväng på Gotland där han cyklade 14 mil.
Fakta: Kjell-Arne Nilsson

Namn: Kjell-Arne Nilsson

Ålder: 72

Arbete: Tidigare universitetslärare och kommunikationschef på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Nu pensionär. 

Familj: Singel. Två barn, fyra barnbarn. 

Bor: i Knivsta sedan 40 år tillbaka. 

Intressen: Båten i Sigtuna hamn, somrarna på Gotland och barnbarnen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!