Hållbar upphandling i fokus i Knivsta

När Miljöpartiet var i opposition tyckte de att den politiska ledningen inte prioriterade miljö- och klimatfrågor. Nu är läget annorlunda.

Målen i Agenda 2030 handlar om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Kerstin Umegård (MP) konstaterar att många frågor kan handla om Agenda 2030 när man går på djupet.

Målen i Agenda 2030 handlar om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Kerstin Umegård (MP) konstaterar att många frågor kan handla om Agenda 2030 när man går på djupet.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-11-12 07:00

Är det socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart? Det ska tjänstemännen och politikerna i Knivsta kommun analysera i alla underlag och beslut numera. Frågorna har en koppling till Parisavtalet som trädde i kraft 2016 och resulterade i Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling.

– Agenda 2030 är ett konkret dokument där Sverige har tagit på sig att gå före i världen. Det är upp till oss kommuner att få det att hända, säger Kerstin Umegård (MP).

I den nya majoriteten står alla fem partier bakom arbetet med Agenda 2030: Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna.

– Vi har kommit överens om att inte gå med på långsiktiga projekt som våra respektive partier skulle riva upp om det blir en ny majoritet efter nästa val, säger Kerstin Umegård.

Ett av de första konkreta dokumenten som majoriteten har tagit fram som knyter an till Agenda 2030 är en ny upphandlingspolicy. Kerstin Umegård ger exempel på frågor de ställer:

– Hur framställs det? Vad släpper det ut där det produceras? Är varan återvinningsbar?

Hon tillägger att de har ett uttalat mål att få bort plast.

Tidigare fanns en miljösamordnare och en som arbetade med klimatfrågor, men den kompetensen försvann ur kommunhuset när dessa personer slutade och inte ersattes. För att få stöd i det här arbetet har kommunstyrelsen beslutat att Knivsta ska ansöka om att få vara med i Glokala Sverige, ett projekt som ska stärka Agenda 2030-arbetet ute i kommunerna och regionerna. Projektet är ett Sidafinansierat samarbete mellan Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting.

– Hur förändrar man en organisation? I Glokala Sverige får vi lära oss det genom goda exempel, stöd och kurser. Alla behöver inte uppfinna hjulet, säger Kerstin Umegård.

Men det är konkurrens om platserna och inte säkert att Knivsta kommer med.

– Om man söker på Agenda 2030 i kommunens styrdokument får man ingen träff, inte ens i grönstrukturplanen. Jag hoppas att det inte ligger oss i fatet. Men PM:et för hållbara städer visar hur man kan bygga ett hållbart samhälle i västra Knivsta och nya Alsike. Det är ett viktigt dokument. Man blir glad när man läser det, jag hoppas vi klarar att uppfylla det. Det pågår jättemycket som är både spännande och svårt, säger Kerstin Umegård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!