För två veckor sedan planterade Roslagsvatten in ett 20-tal guldfiskar i den så kallade slutsedimenteringsbassängen. Bakgrunden är att reningsverket under många år har dragits med stora svärmar av myggor och en hel del spindlar.
– Det var på VA-mässan 2012 som vi fick höra talas om att ett par andra reningsverk i Sverige hade blivit av med myggproblemen i arbetsmiljön genom att plantera in guldfiskar. Därför vill vi också göra ett försök, säger Erik Wall, processchef på Roslagsvatten.
Fiskarna är 7–10 centimeter långa och simmar i den bassäng där vattnet renas i ett sista steg innan det släpps ut i naturen.
– Myggsorten vi har här heter fjädermygga. 1990 såg vi dem första gången. Samtidigt fick många andra reningsverk problem med samma sort. De kom i massor på en gång. Det blev som en Londondimma inne i reningsverket, säger Hans Österman, en av de anställda i Knivsta.
Myggorna biter inte människor, men de smutsar ner mycket både genom avföring och genom att det samlas massor av döda myggor på utrustning och golv. Eftersom myggor är föda till bland annat spindlar så har myggorna också lockat in många både stora och små spindlar i reningsverket.
– Nu hoppas vi att fiskarna ska hjälpa oss att äta både mygg- och knottlarver. Äggen lägger myggorna på vattenytan i slutsedimenteringsbassängen, sedan sjunker larverna till botten. Guldfiskarna är av en orange-röd typ av karp som går mycket på botten av bassängen, säger Ove Oderhagen som har arbetat vid Knivsta reningsverk i hela 32 år.
Verkar försöket fungera?
– Det är för tidigt att avgöra, men när kläckningsperioden börjar på allvar hoppas vi kunna märka skillnad, säger Erik Wall.