Guldbonde i Knivsta

Guldmedaljen kom i grevens tid. Den prisade mjölkbonden Anders Johansson övergår snart till köttdjur.

Prisad. Vid årsskiftet fanns 119 mjölkgårdar i Uppsala län. En av dem är Kullersättra i Knivsta, där bonden Anders Johansson har fått LRF Mjölks guldmedalj. Här poserar han med kon Marja.

Prisad. Vid årsskiftet fanns 119 mjölkgårdar i Uppsala län. En av dem är Kullersättra i Knivsta, där bonden Anders Johansson har fått LRF Mjölks guldmedalj. Här poserar han med kon Marja.

Foto: Privat

Knivsta2018-04-10 09:08

Anders Johansson belönas med guldmedalj för sina förstklassiga mjölkleveranser.

– Det ska man vara stolt över. Själv tycker jag att jag bara gör mitt jobb, men det krävs ju en hel del, säger han.

Hemligheten är välmående kor och noggrannhet med allt – foder, renhållning, klövvård. Korna på Kullersättra har sköna gummimattor i ladugården och de får gå ute så länge vädret tillåter.

Korna är som kompisar. Anders Johansson pratar snällt med dem och alla har namn.

Som mest hade gården 51 kor. Nu är de nere på 14. Det låter lite, men det är det inte för en så liten gård.

– Vi är torpare, jag och gumman. Jag försöker inte maximera. Det är viktigare att ha snälla och hanterliga djur som får leva på övertid, säger Anders Johansson.

Han har varit mjölkbonde ända sedan 1977 då han och brodern tog över föräldragården Kullersättra, som ligger mellan Knivsta och Rimbo. Nu ska Anders Johansson börja fasa ut mjölkproduktionen och övergå till köttdjur. Det ska bli alla möjliga raser, bland annat fjällkor. På fjällkor är det inte så mycket kött, men lönsamheten är inte det viktigaste här.

– Numera får jag pension varje månad och vi är inte vana vid att göra av med så mycket pengar.

LRF Mjölk har delat ut sitt finaste pris guldmedaljen sedan 1958. Kravet är mjölkleveranser av bästa kvalitet i minst 23 år. I år lämnas medaljen över den 16 april ur Kung Karl Gustafs hand, vilket Anders Johansson är extra glad för.

– Ibland har det varit Carl Philip eller Victoria. Kungen är mer jämngammal, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om