Under onsdagen firade Promenadgruppen i Knivsta 30-årsjubileum med grillade hamburgare och tårta. Som varje vanlig onsdag möttes gruppen först för en fika på mötesplatsen Lyckträffen innan de gick i väg till de två äldreboendena Vilhelms- och Estrids gård för att ta med cirka 15 personer ut på promenad.
– Före pandemin var vi som mest 40 rullstolsdragare. Nu är vi cirka 18, men vi önskar bli fler igen. Det behövs eftersom efterfrågan på promenadhjälp är stor och vi alla inte kommer varje vecka, säger Claes Sandgren, en av de ideellt arbetande eldsjälarna i gruppen.
Verksamheten grundades av sjuksköterska Ulla Olofsson, arbetsterapeut Donald Jenny och Gertrud Skans som arbetade på det tidigare Servicehuset i Knivsta. De såg att de boende behövde komma ut och få frisk luft en gång i veckan.
Genom ett samarbete med Svenska kyrkan och Hasse Jönsson startades sedan volontärgruppen.
Några av grundarna sitter nu själva i rullstol och är med som deltagare. Men nyttan är även stor för de yngre och piggare pensionärer som drar rullstolarna.
– Ja, det känns roligt att kunna göra något för någon annan. Samtidigt får jag motion själv och det är socialt också eftersom vi alltid träffas en stund före promenaden, säger Lena Flood, som hjälpt till i tio år.
En av de äldre som bor på Estrids gård, Margareta Pettersson, 99, är också mycket nöjd.
– Det är ovärderligt och underbart för oss att få komma ut varje vecka! Jag skulle inte kunna leva utan det här. Vi längtar efter varje onsdag och jag beundrar dem som offrar sin tid på oss, säger Margareta Pettersson.
Hon hoppas att gruppen kommer att finnas en lång tid framöver. Men nu börjar många av dem som drar rullstolarna bli över 80, därför skulle fler nya krafter behöva komma med.
– Många tror inte att de har tid att engagera sig, men för att vara med i gruppen behöver man inte binda upp sig varje onsdag och många av dem som provar en gång blir kvar. Det ger så mycket att göra något för andra och det är en sådan glädje i gruppen, mycket tack vare min tidigare kollega Ann Martini, säger tidigare volontärsamordnare Lena Johansson, som var på besök under jubileumsdagen.
Carl Seger, 80, är också mycket nöjd med att en gång i veckan komma ut från sitt äldreboende.
– Det bästa är att få se och höra om alla hörn av Knivsta, de är så kunniga när de berättar om det vi ser. Ibland känns det nästan som en sightseeingtur, säger Carl Seger.