Gredelby förskola byggdes på 70-talet och är i behov av upprustning. Underhållet är eftersatt både invändigt och utvändigt. Arbetsmiljön behöver förbättras för pedagogerna och lokalerna behöver anpassas till modern pedagogik.
Samtidigt ökar behovet av förskoleplatser när centrala Knivsta växer. I mars bestämde därför kommunstyrelsen att undersöka förutsättningarna både för en ombyggnad och en tillbyggnad av Gredelby förskola. Tanken var att utöka med ytterligare 20 platser.
Men nu när kommunfastigheter har utrett möjligheterna avråder de från att bygga till. Byggnaden står på en så kallad flytande platta, en vanlig byggteknik på 70-talet som inte är godkänd i dag. Dessutom står plattan på ett rörligt lerlager. En tillbyggnad skulle kunna leda till sprickor och risk för vatten- och avloppsproblem.
– Vi ser framför oss att vi tar hand om byggnaden på ett bra sätt så att den fungerar som hittills. Vi rör inga spakar, säger Hans-Petter Rognes, vd på kommunfastigheter.
Men lokalerna ska byggas om i alla fall, enligt Bengt-Ivar Fransson (M), som är 1:e vice ordförande och efter årsskiftet ordförande i utbildningsnämnden.
Han är inte orolig för att förskoleplatserna inte ska räcka i centrala Knivsta, när det inte går att bygga ut Gredelby förskola.
– Norrgårdens förskola byggs för fulla muggar just nu och invigs 2020 med åtta avdelningar för 160 barn, säger han.
Den avblåsta utbyggnaden av Gredelby förskola innebär bara att nästa förskoleprojekt behöver tidigareläggas något halvår, enligt Bengt-Ivar Fransson.
– Någon ytterligare förskola behövs inte förrän 2023. Alla barn kommer att få plats centralt i tid.
Så ni förlitar er inte på privata aktörer, till exempel dagbarnvårdare?
– Nej. Kommunen bygger det som behövs, antingen i kommunal eller privat regi. Dagbarnvårdare ger större flexibilitet och valfrihet, men de tar inte de större volymerna, svarar Bengt-Ivar Fransson.
Varför har ni inte byggt en förskola i Sågenområdet?
– Det är inte jättestort ytmässigt. Diamanten är tänkt att serva Sågenområdet. Den är ganska stor och ligger på gångavstånd vid tågstationen.
I Nydal, som ska byggas väster om järnvägen, blir det däremot både förskolor och skolor.
– Vi har gott om tid att planera det området. Vi ska sparka igång denna mandatperiod, säger Bengt-Ivar Fransson.
Enligt honom är barngrupperna de minsta någonsin i Knivstas 16-åriga historia som egen kommun. Men nu kan barngrupperna komma att öka med 0,25 barn per grupp. Det beror på att majoriteten prioriterat om och ger grundskolan större uppräkning i budgeten.