Oro för att fler grönområden ska försvinna i Alsike

”Vi byggde hus i Alsike, men efter att ha levt bredvid en byggarbetsplats i sex år blev det för mycket. Nu bor vi utanför tätorten i stället.” Det säger Peter Östrand, 47, en av de Alsikebor som häromkvällen besökte ett möte om kommunens nya översiktsplan.

Gösta Bergman, projektledare för arbetet med översiktsplanen i Knivsta, pratar med Kerstin Hansson och Stellan Bergman från Alsike. "Det är ont om nära och tillgänglig skog att promenera i. Det är något kommunen kan tänka på när man beslutar vilka skogspartier som ska sparas för rekreation", säger Kerstin Hansson.

Gösta Bergman, projektledare för arbetet med översiktsplanen i Knivsta, pratar med Kerstin Hansson och Stellan Bergman från Alsike. "Det är ont om nära och tillgänglig skog att promenera i. Det är något kommunen kan tänka på när man beslutar vilka skogspartier som ska sparas för rekreation", säger Kerstin Hansson.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2023-05-28 16:30

Just oron över att grönområden ska byggas bort är stor i Alsike. Även Royne Lindberg, 45, en annan av besökarna på mötet vittnar om det. Hans familj och några grannfamiljer har skickat en skrivelse till kommunen om att spara skogen intill Villebrådsgatan. 

– När vi köpte våra tomter och hus i Alsike trodde vi att vi alltid skulle ha skogen runt knuten. Det sades att det aldrig skulle byggas något bakom oss eftersom det är för dålig mark som är dyr att göra iordning, säger Royne Lindberg, som inte tycker att det tänkta bostadsområdet Myrberget ska byggas.

undefined
"När man valt att bosätta sig i Alsike så har man gjort det för att ha nära till skog och mark", säger Royne Lindberg, 45, som hänvisade till rapporten "Vad händer när kottarna tar slut?" som visar att barns vistelse i naturen minskar drastiskt om avståndet är mer än 300 meter. "Därför vill flera av oss husägare på Villebrådsgatan inte att det byggs på Myrberget i Vrå", säger han.

Andra åsikter som kom fram under kvällen var att det är ont om parkeringsplatser i Alsike och Knivsta. Några av deltagarna var där för att värna landsbygden och jordbruksmark, medan andra föreslog trottoarer i anslutning till skolor och belysta åtelplatser för att kunna jaga och hålla nere vildsvinsstammen.

– Vi är på turné i fem olika kommundelar (fram till 31 maj) för att samla in idéer från invånarna inför att en ny översiktsplan ska tas fram, säger Gösta Bergman, Knivsta kommuns projektledare för processen.

Till varje möte har hittills minst 30 invånare dykt upp, medan många andra tar chansen att tycka till genom webbformulär, e-post och brev. Alla åsikter ska sammanställas efter sommaren och framåt årsskiftet 2025/2026 beräknas dokumentet vara helt klart.

Men att Knivsta kommun nu får en ny översiktsplan har inget att göra med att det nya styret har sagt att ni vill bygga mindre tätt än tidigare?

– Nej, inte direkt. Man måste ändå titta över översiktsplanen varje mandatperiod, säger kommunfullmäktiges vice ordförande Lisbeth Rye-Danjelsen (KNU).

Översiktsplanen ska visa kommunens viljeinriktning om hur olika mark- och vattenområden ska användas. 

undefined
Påverka Trafikverket att inte dra de nya tågspåren vid/över sjön Valloxen och handikappanpassad promenad utefter Valloxen var två av önskemålen från Alsikeborna.

För att ett område sedan ska kunna bebyggas med exempelvis bostäder krävs också att kommunen utreder de detaljerade förutsättningarna på platsen och skapar en detaljplan. Oftast görs inga detaljplaner som strider mot översiktsplanens tanke om vad viss mark ska användas till, men det händer att undantag görs.

Vid mötet i Alsike skolas matsal fanns stationer med olika teman. Här fick besökarna mingla runt och skriva post it-lappar med sina förslag.

undefined
Marie-Louise Jonsson, Royne Lindberg, Lisbeth Rye-Danjelsen (KNU), Mikael Lundberg, Claes Litsner (S) och Mikael Rye-Danjelsen (KNU) samtalar om nya översiktsplanen i Knivsta. "Vi önskar att det byggs boende för äldre i markplan", säger Alsikebon Marie-Louise Jonsson.

Några som tagit chansen att framföra sina åsikter denna kväll var Matts och Marie-Louise Jonsson som undrade var de två nya järnvägsspåren kommer att placeras. Även dragningen av ny kraftledning och vägar till en ny motorvägspåfart kommer att påverka markanvändningen i Alsike. Flera av deltagarna på mötet framförde oro för att det kan skapa barriäreffekter mellan olika delar av Alsike.

Samhällsutvecklingsnämndens ordförande och Alsikebon Mikael Rye-Danjelsen (KNU) svarade så här angående järnvägen:

– Trafikverket ska vid årsskiftet lägga fram sitt förslag och då kommer alla att släppas in att diskutera sträckningarna. Det finns en risk att persontrafik kommer föreslås att gå på spår via Arlanda. Det är något vi inte vill ska ske, eftersom Knivsta då skulle hamna på sidan om.

En annan som kommit till mötet var Michael Lundberg som önskar att ett skidspår med konstsnö på 5 kilometer anläggs bakom värmeverket med skidtunnel bort mot Aga och ett kafé eller liknande där.

– Det skulle sätta Knivsta på kartan ännu mer. Folk åker i dag långt för att åka på konstsnö, säger han.

Ett möte kvar på turnén

Översiktsplanen ska visa var det kan byggas bostäder, industrier, skolor, var det behövs nya vägar och cykelbanor och vilka områden som bör sparas för rekreation. I planen beskrivs också vilka hänsyn som bör tas till riksintressen som kulturhistoriska kvaliteter, naturvärden och risk för bullerstörningar eller översvämningar.

Öppna möten om ny översiktsplan i Knivsta kommun har hittills hållits i Husby-Långhundra, Knivsta, Alsike och Vassunda. 31 maj arrangeras ett sista möte i Laggagården.

Karta: Alsike skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!