Glädjebeskedet: Valloxens is åkbar "på egen risk"

För en dryg vecka sedan gick två personer genom isen på Valloxen och allmänheten varnades för förrädiska sjöisar. Nu är isen plogad och åkbar – men på egen risk, meddelar Knivsta kommun.

Sjön Valloxen i Knivsta är nu plogad och åkbar, meddelar Ann-Catrin Thor på Knivsta kommun.

Sjön Valloxen i Knivsta är nu plogad och åkbar, meddelar Ann-Catrin Thor på Knivsta kommun.

Foto: Ann Orrsten, Jennifer Berg Eidebo

Knivsta2021-12-07 15:30

Förra veckan var olyckan framme för två personer på Valloxens is. Plötsligt brast isen, men som UNT tidigare rapporterat kunde de ta sig upp själva. Räddningstjänsten, som var på plats för att säkerställa att de mådde bra, varnade samtidigt allmänheten för att många sjöisar var osäkra.

Men de senaste dagarnas kyla har förändrat läget. Under helgen påbörjades plogningen på Valloxen och nu meddelar Knivsta kommun att isen är plogad och åkbar. Men om den är säker kan inte kommunen svara på.

– Vi på kommunen kan inte ansvara för naturisars beskaffenhet. Men vi kör där med fyrhjulig motorcykel och isen håller för det, säger Ann-Catrin Thor, parkingenjör i kommunen.

undefined
Ta med rätt utrustning, tipsar Friluftsfrämjandet. Ispik, ryggsäck (med ombyte, fungerar också som flytväst), livlina och isdubbar är förutom sällskap viktigt att ha med.

Valloxens is plogas regelbundet och varje fredag läggs det ut information om isens status på kommunens hemsida. Att isen lagt sig redan nu är ovanligt tidigt.

– Jag har jobbat här i fem år och under den tiden har det inte varit möjligt att åka långfärdsskridskor på Valloxen före jul, säger Ann-Catrin Thor.

undefined
Två slingor är plogade på sjön Valloxen i Knivsta. Den längre östra slingan är tio kilometer och den kortare slingan är fyra kilometer.

Två olika slingor som ansluter till varandra är plogade. Den längre östra slingan är tio kilometer och nås bäst från Brunnbybadet. Den kortare slingan är fyra kilometer och utgår från Särstabadet.

Ann-Catrin Thor uppmanar till försiktighet och säger att beträda sjöis alltid sker på egen risk. Men hon gläds åt att många vill åka långfärdsskridskor. 

– Allt friluftsliv är fantastiskt och jag hoppas att intresset fortsätter att öka.

Säkra råd på isen

Åk aldrig ut ensam på naturis. Gör sällskap med andra kunniga skridskoåkare.

Ta med rätt utrustning: Ispik, ryggsäck (med ombyte, fungerar också som flytväst), livlina och isdubbar.

Var uppmärksam när du åker – lyssna och titta på isen.

Tänk på att isen är svagare runt till exempel bryggor, vass, broar, uddar, utlopp och sund.

Om du skulle gå genom isen gäller det att hålla dig lugn, ta dig upp mot det håll du kom ifrån och lyssna på instruktioner från ditt sällskap.

Källa: Friluftsfrämjandet

Karta: Valloxen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!