Gigantiskt industriområde utreds i södra Knivsta

Ett gigantiskt område söder om Knivsta kan förvandlas till industri- och verksamhetsområde i framtiden. Nu har Knivsta Hembygdsgille startat en namninsamling.

"Det här hotar vår verksamhet och det historiska ursprunget till Knivsta. Om planerna går igenom blir det industriområde här som bland annat skulle orsaka barriäreffekter, buller och nedsmutsning. Idag är markerna kring Säbysjön omtyckta strövområden", säger Henrik Sandevärn från Knivsta hembygdsgille.

"Det här hotar vår verksamhet och det historiska ursprunget till Knivsta. Om planerna går igenom blir det industriområde här som bland annat skulle orsaka barriäreffekter, buller och nedsmutsning. Idag är markerna kring Säbysjön omtyckta strövområden", säger Henrik Sandevärn från Knivsta hembygdsgille.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2021-12-13 08:00

Det är kommunstyrelsen som gett positivt planbesked för tre olika områden som Knivsta kommun kartlägger i en förstudie.

Två av områdena ligger precis söder om Knivsta tätort och om planerna går igenom kommer industriområdena att omgärda Knivsta hembygdsgård och ett 50-tal villor.

– Planområdet i Nor/Säby är enormt, 220 hektar, det vill säga lika stort som hela Knivsta tätort och omfattar ett område som sträcker sig från E4 i öster till Forsbyvägen i väster, säger Henrik Sandevärn, vice ordförande i Knivsta Hembygdsgille.

Det andra planområdet heter Forsby 2:12 och är på 120 hektar vid järnvägen, ner mot gränsen till Sigtuna kommun.

Dessutom kan det även bli en trafikled för tung trafik från en kommande avfart på E4, över Säbysjöns våtmark. Hembygdsföreningens styrelse tror att leden i sådana fall hamnar mellan hembygdsgården och Knivsta gamla kyrka. Därefter ska vägen gå över järnvägen till västra Knivsta.

undefined
"Detta är ett vansinnigt slöseri med ändliga värdefulla resurser av jordbruks- och skogsmark och rent vatten som vi behöver för vår samhällsförsörjning, och som reserv för kommande generationer" säger Anders Grönlund, Kjell Eriksson och Henrik Sandevärn från Knivsta hembygdsgille.

– Planerna är ett direkt hot mot miljön i hela området söder om Knivsta tätort. Ett genomförande skulle totalt förstöra värdefulla skyddade skogs- jordbruks- och naturområden samt kulturmiljölandskapet i riksintresseområdet för all framtid, säger Henrik Sandevärn.

Den uppskattade hembygdsgården där många Knivstabor brukar fira midsommar, skulle enligt dem inte gå att bevara och Knivstas medeltidskyrka med kyrkogård kan få bullriga trafikleder som granne.

Det planförslag som nu prövas strider mot lagen på flera sätt enligt bland andra Anders Grönlund, Kjell Eriksson och Henrik Sandevärn. Miljöbalkens skydd av riksintresset, strandskydd, biotopskydd och kulturmiljölagen är några exempel som de räknar upp.

Även 40 markägare i området är emot planerna. I april lämnade de in en gemensam skrivelse till Knivsta kommun.

– Planen kan inte genomföras utan deras medverkan, säger hembygdsgillets representanter som inte förstår varför Knivsta kommun ändå går vidare med att utreda förutsättningarna för industri- och verksamheter här.

undefined
Om planerna blir verklighet kan det i södra Knivsta bli en ny infart från E4 som ansluts till en led mellan hembygdsgården och Stefanskyrkan, och över järnvägen. På hembygdsgården brukar många Knivstabor fira midsommar.

Dessutom har Jordbruksverket sagt nej till exploatören Platsoptimera AB:s ansökan om att få köpa den jordbruksmark som behövs för att genomföra planen.

– Ändå fortsätter kommunen att driva projektet vidare på skattebetalarnas bekostnad. Sedan hösten 2021 betalar kommunen även för den privata exploatörens utgifter i planutredningen, trots att sådana utgifter ligger utanför åtagandet i kommunala planuppdrag, säger Henrik Sandevärn.

I ett avtal som UNT läst står att kommunen ligger ute med pengarna för förstudien och att bolagen som vill bygga på marken ska betala kommunens arbetskostnader i efterhand.

Ytterligare kritik som hembygdsföreningen har är att de tycker att Knivsta kommun smyger med projektet. De anser att insynen är obefintlig och att berörda markägare inte har tillfrågats.

Knivsta kommuns företrädare har en helt annan bild.

– Det här är inga hemligheter utan har kommunicerats på olika sätt, svarar kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M).

Elin Hedström, planstrateg som fått uppdraget att arbeta med förstudien svarar så här:

– Det vi gör i dagsläget är att skapa oss en bild av de här områdenas förutsättningar vilket vi informerar om på vår hemsida. Det går såklart nästan alltid att informera mer, men vi bedömde att informationen skulle vara tillräcklig i det här mycket tidiga skedet. Alla som har frågor är varmt välkomna att höra av sig om något är oklart. 

Behövs tre stora nya företagsområden i Knivsta?

– Det vet vi inte än eftersom utredningen pågår. Däremot tror vi att det behövs en påfart till E4 söderut och den behöver få en medfinansiering, säger Klas Bergström.

På frågorna om det är lämpligt att lägga industriområden så nära tätorten och om planerna inte strider mot kulturmiljölagen, miljöbalken med flera så svarar han:

– Det vet vi inte i det här läget.

Kommer nya leden placeras intill hembygdsgården?

– Det vet vi inte idag.

Att marken söder om Knivsta inte pekas ut som industri- och verksamhetsmark i kommunens översiktsplan (ÖP) ser Bergström inte som ett hinder för att fortsätta utreda. 

– Två av områdena ligger utanför ÖP idag, men det utgör inte ett hinder i sig.

Bakgrunden till att Jordbruksverket beslutade att avslå Platsoptimeras ansökan om köp av mark i Nor anser Klas Bergström är att det ännu inte finns en detaljplan eller att marken är utpekad i översiktsplanen.

– Om det blir en plan kommer frågan i ett annat läge för Jordbruksverket.

Erkänd som miljöförening

Knivsta hembygdsgille är en ideell och politiskt obunden förening som värnar om miljön i Knivsta.

Genom inriktningen i föreningens stadgar har föreningen rätt att enligt miljöbalken som förening föra allmänhetens talan i både kulturmiljöfrågor och andra miljöfrågor. Hembygdsgillet finns bland de föreningar som har fått denna status erkänd enligt Århus-konventionen. "I förlängningen innebär det bland annat att vi även i domstol har talerätt i miljöfrågor som rör Knivsta", säger Henrik Sandevärn.

Karta: Föreslaget industriområde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!