I dag är fritidsgården i Sjögrenska gymnasiets källare öppen kvällstid onsdag–fredag för ungdomar från årskurs 7 till och med sista året på gymnasiet. På grund av coronapandemin har färre kunnat vistas i lokalerna och sedan i höstas arbetar personalen på ett nytt sätt för att nå ungdomarna, berättar Lena Larsson, kultur- och fritidschef i Knivsta kommun.
– De jobbar nu mycket mer med uppsökande verksamhet och det beror också på att vi vill vara angelägna även för ungdomar i andra delar av kommunen, säger hon och syftar bland annat på grillkvällar i Alsike samt filmvisningar och padelträningar i Centrum för idrott och kultur (CIK).
Från och med 1 april stänger kommunen ungdomsverksamheten i Sjögrenska, men enligt Lena Larsson betyder inte det att själva fritidsgården läggs ner.
– Ingenting kommer att läggas ner, säger hon och tillägger att kommunen har gott om lokaler – till exempel i CIK, Kulturskolan och Alsike sporthall – där ungdomar kommer att kunna samlas för olika aktiviteter.
Sedan 2008 har fritidsgården haft sin fasta plats i Sjögrenska gymnasiet och här har tidigare uppemot 70 ungdomar samlats vissa kvällar. Om ett par veckor flyttar personalen till CIK. En orsak är att nuvarande lokaler har brister, men också att CIK anses vara en bättre utgångspunkt i mötet med Knivstas ungdomar.
Kommer det fortsatt att finnas en fast plats dit ungdomarna kan gå?
– Från och med april är behovet att träffas mer ute än inne, men det betyder inte att det inte kommer att finnas lokaler att vara i om det regnar, säger Lena Larsson.
Men blir det en fast lokal med bestämda öppettider som i dag?
– Just nu arbetar vi med vilka lokaler vi kommer att nyttja och planeringen inför hösten är i full gång. Ambitionen är att det ska finnas en lokal, antingen i Alsike eller i centrala Knivsta, och det kommer att finnas tillfällen i veckan när ungdomar träffas och hänger.
Hösten 2020 deklarerades att fritidsgårdens vision är att bli bäst i Sverige, vilket UNT berättat om. Lena Larsson säger att den ambitionen är kvar.
– Ja, absolut! Självklart aspirerar vi fortfarande på att bli Sveriges bästa fritidsgård. Det låter som en jättehög vision, men samtidigt är personalen så otroligt duktig och dedikerad att de verkligen kan göra skillnad.
I appen Ung i Knivsta lägger kommunen ut löpande information om vilka aktiviteter som planeras för Knivstas ungdomar.