Friskvårdsombud vill ha mer hälsa

En rökfri miljö, hälsotest, subventionerade träningskort och en särskild budget för hälsoarbetet. Det är några förändringar som hälsodiplomeringen i Knivsta kommun, som ägde rum för ett halvår sedan, fört med sig.Men friskvårdsombuden vill att det händer mer.

Friskvårdsombuden Anna Enqvist, Sonja Bergenwall och Marianne Levin. Med på bilden är Anna Enqvists son Adam.

Friskvårdsombuden Anna Enqvist, Sonja Bergenwall och Marianne Levin. Med på bilden är Anna Enqvists son Adam.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2005-11-15 00:00
— Jag tycker att anställda i högre grad ska kunna träna på arbetstid, det ligger i linje med en hälsodiplomering, säger Marianne Levin, friskvårdsombud på Ängbyskolan.
Anna Engqvist har samma roll på Sociala enheten, och hon saknar fruktkorgarna som fanns för de kommunanställda när Knivsta var en del av Uppsala. På biblioteket i Knivsta är Sonja Bergenwall är ombud på biblioteket och vill ha möjligheter till subventionerad massage, och ett bättre personalrum.
— Det inverkar också på trivseln, hur man har det under raster, säger hon.

Vill att det händer mer
När vi träffas på kafé Thunman berättar de att intresset för hälsa stärkts sedan friskvårdsombuden, som ska inspirera och locka till hälsoaktiviteter, blivit fler och fått tydligare mål.
— Friskvårdsombud har funnits förut, men det är först nu, på senare tid, som det blivit mer organiserat och målinriktat. Fler kommer fram och ställer frågor och vill diskutera, säger Marianne Levin.
Anna Engqvist är motionsledare och får därmed möta många funderingar om träning.
— En hel del kommer fram och frågar hur man stretchar olika muskler, säger Anna Engqvist.
På Ängbyskolan sitter gummislangar uppsatta och Marianne Levin, som även hon har väglett i rörelseträning till musik, får frågor om fysisk träning.
— Jag har en mer filosofisk läggning, ser det här med hälsa utifrån ett helhetsperspektiv. På min arbetsplats, biblioteket, har vi diskuterat utifrån ett helhetsperspektiv vad som måste till för att vi ska må bra. Ande, själ och kropp, förklarar Sonja Bergenwall.
Alla tre är ense om att hälsodiplomeringen påverkat kommunens anställda i rätt riktning, men de vill att det händer mer.
Önskningar som kostar. Och Göran Nilsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, är inte beredd att direkt säga ja till att kommunen satsar mer än de 300 000 kronor som i dag läggs hälsodiplomeringsarbetet.
— Tror att det handlar mer om att förändra ett tankesätt än att ställa in fruktkorgar, säger Göran Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!