Sjögrenska gymnasiet i Knivsta har kämpat i motvind de senaste åren. 2022 tvingades skolan lämna sina lokaler åt Segerstaskolans grundskoleelever då Segerstaskolans lokaler blev utdömda. Det var tredje gången sedan 2010 som gymnasiet flyttade.
Men under tisdagen var det glada tongångar både från politiker och skolans rektor. Kommunens styrande partier Knivsta.nu och KD ihop med SD har landat i ett beslut om att låta Sjögrenska gymnasiet få tre våningar kontorslokaler i CIK (Centrum för idrott och kultur). Dessa lokaler, på sammanlagt 960 kvadratmeter, har stått tomma ända sedan arenan byggdes för fem år sedan.
– Det här känns lyxigt och betyder jättemycket att man satsar på gymnasiet. Det tror jag kommer göra jätteskillnad känslomässigt både för eleverna och personalen, men också marknadsmässigt: Att det blir roligare att söka till gymnasiet i Knivsta, säger Helena Sandgren, rektor på Sjögrenska gymnasiet som i dag är inrymt i den före detta förskolas lokaler.
Hösten 2025 ska gymnasiet flytta till de nya lokalerna som fram till dess ska byggas om till undervisningsrum med mera. Samtidigt kommer Sjögrenska kanske att få fler elever, fler program och nytt namn. Idag har skolan bara cirka 100 elever.
Hur vill ni utveckla skolan?
– Vi har varit väldigt duktiga på lärlingsprogrammet och det ska vi knyta ihop mer med vårt näringsliv. Det kan exempelvis finnas elfirmor som intresserade av att bli en partner till skolan, säger Pierre Janson.
Enligt Oscar Hahne (KD) ska de satsa på utbildningar inom yrken där det råder brist på personal samt sådana utbildningar som saknas eller finns för få platser på i övriga delar av länet.
Kan ni arrangera teoretiska program också?
– Ja, absolut. I specialpedagogik har vi väldigt duktiga lärare och man skulle kunna tänka sig att ordna teoretiska program som är individanpassade. För det är det också lite brist på. Så det tror jag ligger nära till hands med den unika kompetens vi har på vår skola i dag, säger Pierre Janson.
Monika Lövgren (SD) säger att med de nya lokalerna finns nu möjlighet att både utöka och utveckla kommunens enda gymnasieskola.
– Ja, på det här sättet blir skolan mer attraktiv.
Tidigare har det talats om att även Kulturskolan och kommunens ungdomsverksamhet kanske skulle få nya lokaler i CIK.
Vad hände med de planerna?
– I den förra majoritetens förslag var en kulturskoledel med, men det drev upp kostnaden för lokalen väldigt mycket eftersom det behövde byggas nya pelare i en danssal, ett isolerat trumrum med mera. Vi var tvungna att separera de två projekten för att kunna flytta gymnasieskolan, säger Pierre Janson.
Samtidigt kommer nu eleverna närmare de fritidsaktiviteter som föreningslivet bedriver i CIK:s sport- och kulturhallar i samma byggnad.
– Sedan öppnar ombyggnaden från kontorslokaler till skola upp för att de här lokalerna kvällstid kan användas även för vissa kultur- och fritidsaktiviteter, säger Helena Sandgren.
Hur mycket ombyggnaden kommer kosta fanns ingen uppgift om ännu. Nu startar ritnings- och planeringsstadiet av var mellanväggar med mera ska byggas.
– Men det har varit fullständigt klart att vi måste flytta gymnasiet för att skolan ska kunna fungera. Migrationsverkets gamla lokaler var ett tidigare alternativ, men det blir svårare att få en äldre eller en färdig lokal att bli ändamålsenlig, säger Mimmi Westerlund (KD).