Första lokalrevyn i Knivsta
I Småland är det tradition. I Knivsta helt nytt. Snart spelas den första lokalrevyn, Först ut, i Blå Wingen i Långhundra.
Tv-och radioaffären i Knivsta finns med i revyn. Marianne Carlsson, Susanne Berglund och Mikael Sparrvardt övar på replikerna.
Foto: Erik Leijonhufvud
Hon är motorn bland kompisar, kärestan, kärestans arbetskamrat och en "kul kille" från Stockholm som plockats till teatergruppen via kontakter i Växjö.
De som skrivit Först ut, och som den här kvällen repeterar för fullt i Gula villan i Knivsta, har bara känt varandra en månad. I början av november, ska de leverera drygt 20 nummer till lokalrevyn.
Lite så där lagom pirrigt är det, men Susanne Berglund, som gått i Kalle Flygares teaterskola, verkar bestämd när hon berättar varför hon vill göra lokal underhållning.
- Det är nu eller aldrig, tänkte jag i år efter att ha sett nyårsrevyerna i Växjö och Älmhult i januari.
Spelade revy i Växjö
Under många år spelade hon med i revyer i Växjö. Och när flyttlasset gick tillbaka till uppväxtorten kom en längtan och en önskan om att skapa något liknande i Knivsta.
I år blir det av. Innehållet i numren bygger till stor del på lokala händelser under året. Kängor till politiker utlovas, liksom en scen som driver med hembräntkonsumtion. Inte för krångligt och goda möjligheter till igenkännande är två ledord i arbetet med att skapa ny underhållning.
- En revy behöver man inte vara teaterfrälst för att se, säger Susanne Berglund.
Arbetar på Arlanda
Inne i köket sitter Kim Nygren och Dick Linde. Till vardags lagar de flygplan på Arlanda, nu har de hand om det tekniska i föreställningen.
- Har inte tid med det här egentligen, men det är så förbaskat kul. Och något nytt, säger Dick Linde.
Mikael Sparrvardt, Torbjörn Johanson och Marianne Carlsson har kommit i gång ordentligt med repetitionerna. Med bara lite stöd av manus arbetar trion med ett nummer om Servicehusets restaurang Mården. Stämningen är hög och replikskiftena varvas med flabb.
Tokroligt
- Det här är det roligaste jag gjort, helt tokroligt, säger Marianne Carlsson som är helt grön på teaterområdet.
Och det viktigaste med projektet är att få människor att skratta, för att det behövs.
- Skratt är läkande, säger Susanne Berglund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!