Hon föreslår gratis skor: "Kommunen skulle bli mer attraktiv"

Personalen i Knivstas äldreomsorg föreslås få gratis skor. ”Riskerna för arbetsskador kan minimeras”, säger Harriet Swanberg (S), en av dem som står bakom förslaget.

"Jag köper Ecco-sandaler och de kostar 1200 kronor per par, så det är ganska mycket pengar. Har man inte bra skor kan man få ont i ryggen, benen och höfterna. Så det är viktigt", säger sjukvårdsbiträde Marika Hägglund, närmast kameran. Från vänster Janet Bogere och Doai Bakir.

"Jag köper Ecco-sandaler och de kostar 1200 kronor per par, så det är ganska mycket pengar. Har man inte bra skor kan man få ont i ryggen, benen och höfterna. Så det är viktigt", säger sjukvårdsbiträde Marika Hägglund, närmast kameran. Från vänster Janet Bogere och Doai Bakir.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2024-09-20 16:30

Nyheten i korthet

  • Personal inom äldreomsorgen i Knivsta föreslås få gratis skor för att minimera risken för arbetsskador, ett förslag framfört av Harriet Swanberg (S).
  • Swanberg hävdar att gratis skor skulle vara ekonomiskt fördelaktigt för kommunen genom att minska sjukskrivningar och göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare.
  • Kommunens styrande partier röstade emot förslaget i socialnämnden, men Socialdemokraterna hoppas på att få stöd när det slutgiltiga beslutet ska fattas.

I mansdominerade yrken inom park- och anläggning erbjuder kommunerna gratis skor, men inom äldreomsorg och förskolor är det ovanligt. Två undantag i vårt län är Uppsala kommun och Region Uppsala som erbjuder skor även inom kvinnodominerade yrkesgrupper.

– Jämför man män och kvinnor så är det en övervikt av skador för kvinnorna, och äldreomsorgen är enligt statistiken väldigt drabbad. Vi tycker att det borde vara självklart även för Knivsta kommun att bekosta skor åt dem som bäst behöver det, säger Harriet Swanberg.

Hon framhåller att skor kan förebygga belastnings- och förslitningsskador i rygg, höfter och knän.

– Men skor är dyra och det här handlar om låglöneyrken. Medarbetare i äldreomsorgen går och står mycket i sitt arbete, vilket i sin tur även sliter ut skorna snabbare än för personer i andra yrken.

undefined
Harriet Swanberg (S) vill att personalen i hemtjänsten och på Knivsta kommuns äldreboende Estrids gård får gratis arbetsskor. "Man har sett i statistik att personal inom äldreomsorg är hårdast drabbad", säger hon.
undefined
Harriet Swanberg (S) Knivsta

Hon tror att förslaget skulle löna sig ekonomiskt för kommunen genom att sjukskrivningarna skulle minska.

– Jag tror även att personalen skulle bli nöjdare och att kommunen därmed skulle bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Förslaget kostar 150 000 kronor första året och sedan 70 000 per år att genomföra.

Hur blir det för förskolepersonal?

– Ja, det finns fler behov. Men någonstans måste man börja och det är så vi har sett det.

undefined
Oscar Hahne (KD) säger att de valt att höja friskvårdsbidraget för personalen och att satsa på utbildning istället för på skor.

Kommunens styrande partier röstade emot förslaget i socialnämnden. Men Socialdemokraterna hoppas på att få med sig fler när det slutliga beslutet ska snart fattas i kommunfullmäktige.

Så här säger socialnämndens ordförande Oscar Hahne (KD):

– Arbetsmiljöverkets bedömning är att arbetsskor i äldreomsorgen inte är att betrakta som en lämplig skyddsåtgärd för att avhjälpa belastningsskador. De föreslår att man framförallt tittar på andra åtgärder. Reformen med arbetsskor är inte heller budgeterad och skulle i så fall påverka de redan beslutade ekonomiska ramarna för nämnden. 

Han vill i stället satsa på att öka personalens friskvårdbidrag samt på utbildningar om ett hållbart arbetsliv.

Harriet Swanberg svarar:

– Ja, Arbetsmiljöverket säger att bra skor inte kan eliminera arbetsskador, utan att det är flera faktorer som golvet, arbetsorganisation med mera som samverkar. Men att ge personalen fria skor skulle verkligen göra skillnad, även om det inte ensamt tar bort alla problem. 

undefined
"Det är orättvist att många män får sina arbetsskor. Jag betalar över 2000 kronor per år för mina arbetsskor. Man borde kunna få köpa dem för friskvårdsbidraget", föreslår Janet Bogere (tv i bild). Bredvid henne Doai Bakir och Marika Hägglund.
undefined
Fotriktiga sandaler var i september vanligt på anställdas fötter i Knivsta. I Östhammar skriver en anställd i hemtjänsten "Många medarbetare arbetar hårt, går och står länge i både 30°C och -15°C med samma sko året om av ekonomiska skäl"

Hon får medhåll av bland andra Janet Bogere, undersköterska på Estrids gård.

– Det kostar mig över 2 000 kronor per år att köpa arbetsskor. Jag har försökt få ut det på friskvårdsbidraget men det går inte. Friskvårdsbidraget borde gälla även för skor, säger hon.

Fler krav på arbetsskor

Frågan om gratis arbetsskor har debatterats i flera kommuner. I Östhammar arrangerade för ett år sedan arbetstagare och fackligt aktiva i Kommunal en namninsamling där 224 personer skrev på för gratis skor i äldreomsorgen. Hittills har de fått nej från kommunens socialchef.

Argumenten i namninsamlingen handlar bland annat om säkerhet och hygien i arbetet:

Säkerhet - Dagligt arbete med rullstolar och liftar, en rejälare sula kan till viss del skydda oss från skador på fötterna.
Hygien - Skorna används dagligen vid toabesök, blöjbyten och duschar. Av hygieniska skäl bör dessa skor.. inte användas utanför arbetsplatsen.
Ergonomi - Vi går uppåt 1,5 mil per pass. Pass som redan är belastade av tunga lyft och högt tempo. Vi ser det som en grundläggande faktor att vi förses med fotriktiga skor då våra fötter ska orka bära oss ett långt arbetsliv.
Kostnad - Det är ingen hemlighet att vi tillhör de lågavlönade grupperna i samhället. I relation till vår lönegrad anser vi att det är upp till arbetsgivaren att bekosta våra arbetsskor. Risken att man som lågavlönad tvingas nedprioritera ett skoinköp är stor. Därmed riskerar man att köpa skor av sämre kvalitet med sämre ergonomiska förutsättningar.

Karta: Knivsta Kommun Estrids Gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!