Samtidigt som det är ont om platser i Knivstas grundskolor är det relativt gott om plats på förskolorna. Därför föreslår utbildningskontoret att förskolan Lilla Brännkärr i Alsike läggs ner. Barnen flyttas till Lustigkulla förskola, en knapp kilometer bort, från och med augusti 2023.
Dessutom föreslås att eleverna i årskurs 5 på Lagga skola inte fortsätter till årskurs 6 där. I stället får elever som inte gör ett eget skolval en reserverad plats på Valloxskolan under läsåret 2023–24.
Enligt kommunens utbildningschef Tapio Liimatainen är detta en del av lösningen på bristen på grundskoleplatser i framför allt Alsike och Lagga. Han säger att kommunen överraskats av att så pass många elever i växande Lagga, en mil nordost om Knivsta, numera fortsätter till årskurs 6.
– Tidigare har många av eleverna sökt sig till skolor i Uppsala, men nu verkar det som att de inte gör det längre. Det är överraskande och glädjande att eleverna vill gå kvar i Lagga skola, säger han.
Även andra Alsikeskolor påverkas om förslaget förverkligas. Läsåret 2023–24 stannar Brännkärrsskolans elever i årskurs 4 kvar på skolan samtidigt som högstadieskolan Adolfsbergsskolan, som har platsbrist, inte tar emot nya elever i årskurs 5.
Tapio Liimatainen har förståelse för att planerna kan skapa oro bland föräldrar och elever.
– Alla förändringar kan väcka känslor hos föräldrar för hur barnet påverkas, både i förskolan och kanske framför allt i Lagga för de elever som behöver flytta till en ny skola. Men redan i dag åker eleverna i sexan till centrala Knivsta för att ha moderna språk, slöjd och hemkunskap. Så de är vana att åka in i ganska stor omfattning, säger han.
Dessutom är lösningen i Lagga tillfällig, enligt utbildningschefen.
– Det här är en ettårig lösning och sen kommer vi att ha en paviljong med skolbaracker för att säkerställa att vi har både förskoleplatser och skolplatser, säger Tapio Liimatainen.
Förslaget innebär även en besparing för kommunen. Enligt Tapio Liimatainen skulle cirka 730 000 kronor frigöras för undervisning i stället för att gå till lokalkostnader.
– Men det är bara en positiv bieffekt av det hela, säger han.
På fredagen tar politikerna i utbildningsnämnden beslut i frågan. 9–22 januari pågår skolvalet till förskoleklass och för elever som går i en skola där nästa årskurs inte finns.