Förskolor missnöjda med resursfördelning

Att skapa en rättvis och enkel modell har varit målet i kommunens arbete med att ta fram en ny resursfördelningsmodell för förskolan. Men de enskilda förskolorna i Knivsta är inte nöjda med förslaget.

Knivsta2007-10-01 00:01
- De kan tvingas gå i konkurs, säger Åsa Andersson på Lärarförbundet i Knivsta som tagit emot många samtal från oroliga medlemmar och från föreståndare för enskilda och kommunala förskolor.
Det är revideringen av den nya resursfördelningsmodellen som fått förskolor att slå bakut. Många enskilda förskolor ser den nya modellen som en klar försämring, och om nyheterna slår igenom hotas verksamheten på många håll. Främst handlar kritiken om fler ersättningsnivåer som hänger ihop med barnens ålder, och att det kommunala bidraget för de så kallade 15-timmarsbarnen reduceras med 50 procent.

På Hasselbackens musikförskola är mer än en tredjedel 15-timmarsbarn. Här finns förhållandevis många föräldrar som är lediga för studier eller är arbetslösa som har rätt att ha sina barn i förskolan under en begränsad tid, tre dagar i veckan.
Anki Juhlin, vikarierande föreståndare, ser direkt problem med att få ekonomin att gå ihop om kommunens förslag går igenom:
- Säg att vi har fem arbetslösa föräldrar som har barnen hos oss 15 timmar i veckan. När de får jobb - det kan gå jättesnabbt - behövs fler timmar i barnomsorgen, men vi får inte en höjd ersättning. Kommunen tänker bara stämma av gruppsammansättningen två gånger per år.

Anki Juhlin vänder sig även mot att införa fler ersättningsnivåer. Enligt den nya modellen, som har tre steg mot dagens två. Åldersindelningen på barnen väger tungt för en liten förskola, enligt Anki Juhlin.
Otryggare anställningar, större personalomsättning och en sämre pedagogisk verksamhet är några negativa effekter av förslaget som lyfts fram i de remissvar som skickats in till kommunen.
Peter Svantesson, utbildningschef i Knivsta kommun, är glad över att många förskolor kommit in med synpunkter, men han är inte säker på att alla tolkat den nya modellen rätt.
- Vi ska naturligtvis analysera svaren och se om det finns fog för förändringar. Honnörsorden är att hitta rättvisa och satsa pengar där omsorgsbehoven finns, säger han och tillägger att det finns mer pengar till förskolan nästa år varför man kan ha en "mjuk övergång" om politikerna vill det.

Anki Juhlin är för en förändring av modellen:
- I dag har vi en politisk styrning i Knivsta som förordar valfrihet inom barnomsorgen, men det här förslaget hotar att stjälpa den tanken, säger Anki Juhlin.
I slutet av oktober väntas utbildningsnämnden fatta beslut om den nya resursfördelningsmodellen, som träder i kraft vid årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!