Förskoleupprop för mindre grupper

Daglig stress, en känsla av otillräcklighet och svårigheter att garantera barnens säkerhet. Nu är måttet rågat för personalen på Västra Ängby förskola som skickat ett öppet brev till Knivsta kommun.

Agneta Christiansson, Marie Rösiö, Karin Lindström, Annicka Malmer, Bissen Eklund, Maria Nordlander, Kerstin Thyr Hjort och Lena Flood. I förgrunden Ida Olsson.

Agneta Christiansson, Marie Rösiö, Karin Lindström, Annicka Malmer, Bissen Eklund, Maria Nordlander, Kerstin Thyr Hjort och Lena Flood. I förgrunden Ida Olsson.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2007-10-17 00:01
Annicka Malmer, som arbetar på förskolan, menar att utegårdens utformning tillsammans med personalstyrkans storlek gör att det inte går att ha koll på alla barn samtidigt.
- Det är bråttom jämt, och jag undrar om jag orkar jobba till 65. Tror inte det, säger Kerstin Thyr Hjorth som arbetar på avdelningen med de yngsta barnen.
Bakom missnöjet med säkerheten och arbetssituationen i stort finns flera förklaringar: pooltjänsten på 75 procent försvann innevarande läsår, deltidstjänster och personer med arbetstidsförkortning har inte kompenserats och personal som går ifrån för möten ersätts inte. Nu pläderar personalen mindre barngrupper, för att nå kvalitetsmålen och en dräglig arbetsmiljö.

Karin Lindström berättar att hon känner sig otillräcklig mellan varven, vilket påverkar arbetsglädjen.
- Kvaliteten på verksamheten påverkas, och vi når inte upp till vissa av målen i den lokala arbetsplanen. Den här terminen har vi ingen samverkan med skola och fritidshem. Vi kommer inte att ha Mulleverksamhet och utvecklingssamtalen skjuts fram till i vår, säger hon.
Bissen Eklund tror inte att situationen på förskolan Västra Ängby är unik i Knivsta.
- Nej, det är nog ganska lika, säger hon.

Men om problemen finns lite varstans, varför har då Knivsta kommun så stora barngrupper?
- Därför att vi är så duktiga. Vi delar in och hittar på lösningar, men det går inte längre, säger Annicka Malmer som delvis tycker att personalens ständiga "tänjande" använts emot dem. Men nu kräver personalen att deras problem tas på allvar och hissar samtidigt varningsflagg om inget görs:
- Fler sjukskrivningar, och risken ökar att det inträffar olyckor, säger Bissen Eklund.
- Utbildning i språkutveckling för förskolepersonal är välkommen, undersökningar visar att den behövs. Men vi måste också få en praktisk möjlighet att genomföra arbetet på förskolan, säger Annicka Malmer.


Fotnot: UNT har varit i kontakt med förskolans rektor, Catharina Sundin. Hon håller inte med om att barnens säkerhet inte kan garanteras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!