Förskolan kan bli budgetvinnare
Mycket talar för att förskolan i Knivsta blir vinnare i budgeten för 2008. Men Lärarförbundet tycker att satsningen borde kommit tidigare.
Göran Nilsson pratade om små barngrupper nyligen på Trollskogen. Malin Sundström lyssnade
Foto: Erik Leijonhufvud
- Kommunen har prioriterat att få fram platser i tid och det har skett på bekostnad av de barn som är inne i verksamheten, och personalen, säger Åsa Andersson på Lärarförbundet i Knivsta.
Starkt kritisk
Hon är starkt kritisk till att kommunen inte följt de direktiv som finns i skollagen om att barngrupperna ska ha en "god sammansättning" och att verksamheten ska bedrivas i bra lokaler.
- Jag välkomnar en rejäl satsning, men det är skrämmande att det görs först 2008. Mer pengar till förskolan hade behövts nu.
Vad förväntar du dig av den uttalade ambitionen från politiskt håll?
- Ja, att barngrupperna inte ska ha fler än 18 barn. I dag finns det förskolor med 25-26 barn, i åldern 3-5, på en del håll.
Väntas få extra medel
Nu talar mycket för att förskolan får extra medel för att höja kvaliteten, men först 2008.
- Vi i folkpartiet har lyft den här frågan i många år, det är en viktig fråga, säger Camilla Westerborn (fp) och ordförande i utbildningsnämnden.
Hon ser först och främst en möjlighet att öka personaltätheten.
- Men på sikt hoppas jag på en mer flexibel organisation som även kan göra avdelningarna mindre.
Skolverkets statistik från 2005 visar att antal barn - i snitt - per årsarbetare i kommunen ligger på 5,8 medan rikssnittet är 5,2 barn per årsarbetare. Även när det gäller antalet barn per avdelning ligger Knivsta sämre till än genomsnittskommunen.
Uppräkning tre procent
I år sker en uppräkning med tre procent av förskolans kostnader för att upprätthålla kvaliteten, enligt Camilla Westerborn. Men för att i första hand öka lärartätheten krävs mer pengar. Hur mycket majoriteten är villig att satsa varken kan eller vill Camilla Westerborn gå in på i dag. Hon säger att en uträkning för 2-3 år sedan pekade på att det kostar mellan fem och sex miljoner kronor att bygga en ny avdelning som skulle möjliggöra att varje barngrupp minskades med ett barn.
- Men det skulle säkert krävas mer pengar i dag, säger Camilla Westerborn.
Även Göran Nilsson (m) ser öppningar för kvalitetshöjningar:
- Förskolan har gått från barnpassning till att bli en del av skolan, och då är det viktigt att vi arbetar för en god kvalitet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!