Föroreningar i Knivsta kända sedan tidigare
Roslagsvatten och Knivsta kommun har inte kommit överens om vem som ska bekosta saneringen av dagvattenröret under Ängby industriområde där 40 ton oljeblandad sand påträffades för några veckor sedan. Nu visar det sig att föroreningarna i området är kända sedan tidigare.
Kristina Jansson leder Länsstyrelsen i Uppsala läns inventering av förorenade områden, den så kallade MIFO-inventeringen, där flera platser pekas ut i Ängby.
- I första hand är det verksamhetsutövaren som orsakade för-oreningen som är ansvarig för saneringen. I en sådan situation gör vi en ansvarsutredning. Men även fastighetsägaren kan ha ett ansvar. Om fastigheten köptes efter 1999, då den nya miljöbalken trädde i kraft, och det finns föroreningar som den nya ägaren borde ha känt till, så har den nya ägaren ett ansvar, säger Kristina Jansson.
Orsaken är okänd
Inom Ängby har det funnits flera verksamheter som kan vara orsaken till utsläppet. På en fastighet, där ett annat företag är verksamt i dag, hade Åkermans verkstad en serviceanläggning för grävmaskiner i många år. Åkermans lades ner och köptes upp av Volvo.
Enligt uppgift så tvättades grävmaskinerna med ånga och högtryck innan de togs in i hallen. Tvättningen skedde utomhus och på en betongplatta utan någon form av reningsmöjligheter. Betongplattan finns kvar än i dag, men väggar har rests runt om den, enligt uppgift.
Vägverket har drivit verksamhet i området sedan 1953.
Dagvatten från anläggningen
I Länsstyrelsen i Uppsala läns inventering av förorenade områden finns en del uppgifter om Ängby industriområde från år 2002, berättar Gudrun Robinsson, som arbetar med inventeringen åt Länsstyrelsen i Uppsala län.
- Det står att verksamheten med fordonsverkstad, fordonstvätt och uppställning av maskiner har pågått i 50 år och att dagvattnet från anläggningen rinner ut i Knivstaån och Mälaren, säger Gudrun Robinsson.
Rigmor Thorsell är förvaltare hos Svevia, tidigare Vägverket produktion. Hon är inte så insatt i sakfrågan, men tvivlar på att oljan skulle komma från Vägverkets tidigare verksamheter i Ängby. Numera har man oljeavskiljare både inomhus och utomhus, säger hon.
Enligt länsstyrelsens uppgifter installerades oljeavskiljare för dagvatten efter år 2002 vid Svevias anläggning i Ängby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!