Fornborg har blivit sönderkörd

Det ser ut som om någon form av motorsporttävling har arrangerats på en fornborg på Hönsgärde i Husby-Långhundra. Fornlämningen är allvarligt skadad.

Halvmeterdjupa spår i backen, upprivna spår i berghällar och stenar som kastats undan finns på Hönsgärde, enligt Ulf Pichl.

Halvmeterdjupa spår i backen, upprivna spår i berghällar och stenar som kastats undan finns på Hönsgärde, enligt Ulf Pichl.

Foto: Ulf Pichl/Läsarbild

Knivsta2019-10-15 08:10

– Det finns orange pilar och snitslingar, så det verkar arrangerat, säger Ulf Pichl.

Han arbetar med skogs- och naturvård och håller vägar öppna åt Holmen Skog. Det var på måndagen han upptäckte vandaliseringen av fornborgen i östra Knivsta kommun. Han har gjort en polisanmälan.

Ulf Pichl beskriver halvmeterdjupa spår i backen, upprivna spår i berghällar och stenar som kastats undan. 

– Det är inga klena spår. Det ser ut som om man har kört med dubbdäck och det måste vara många som har kört där, säger han.

Länsstyrelsen ansvarar för fornlämningar och fornfynd. I Uppsala län arbetar Lennart Swanström med detta. Han kände inte till vandaliseringen innan tidningen ringde.

– Det låter allvarligt. Fornlämningar är lagskyddade. Arrangera en motorsporttävling på en fornborg får man definitivt inte göra. Vi ska åka ut och titta senare i veckan, säger han. 

Tidningen har sökt, men inte lyckats nå, markägaren.

Enligt kulturmiljölagen krävs tillstånd från länsstyrelsen för att rubba, ta bort, gräva ut, täcka över, ändra eller skada en fornlämning. Markområdet runt en fornlämning är också skyddat.

Alla fornborgar tillhör allmänheten, även när marken som i det här fallet är privat. En titt i Riksantikvarieämbetets fornregister visar att den här borgen ligger på en hög moränrygg. Muren är raserad och ungefär 45 meter lång. I muren finns en ingång som leder in i borgen. Riksantikvarieämbetet uppger också att området sedan tidigare är skadat av en markberedningsmaskin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!