Förening vädjar: "Ge ensamkommande fast jobb"

Ge ensamkommande ungdomar fast tjänst så att de får stanna i Sverige. Den vädjan skickar föreningen 18plus till Knivstas politiker.

Appellen skickades till samtliga ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige.

Appellen skickades till samtliga ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige.

Foto: Jens Flyckt/UNT Arkiv

Knivsta2021-03-02 10:45

18plus har kontakt med ett antal Knivstaungdomar som omfattas av gymnasielagen. Lagen innebär att de inom sex månader efter examen måste hitta fast jobb för att inte utvisas. Föreningen vill därför att kommunen erbjuder fast jobb åt dem som redan är timanställda inom den kommunala äldreomsorgen och som går ut gymnasiet i år.

Enligt föreningens sekreterare Marianne Carlbom är förhoppningen att starta en dialog med kommunen om vilka åtgärder som behövs.

– Vi behöver att kommunen aktivt går in i det här. Vi vill veta hur de tänker och vilken handlingsberedskap de faktiskt har att göra något, säger hon.

undefined
Marianne Carlbom, sekreterare i föreningen 18plus.

Ordförande i kommunstyrelsen Klas Bergström (M) berättar att appellen är mottagen men inte diskuterad.

– Vi är alltid öppna för dialog om det efterfrågas men detta är en appell och därför inget vi svarar på. Vill föreningen träffa oss förutsätter jag att vi som blir inbjudna ställer upp på det, säger han.

Vad gäller appellkraven i sig, menar han att det inte är kommunens uppgift att förse ungdomarna i fråga med fasta jobb.

– Kommunen anställer personer om det finns ett behov och då finns det också ett ansökningsförfarande som man får gå igenom – i konkurrens med andra, på lika villkor. Jag har personligen lite svårt för tanken att vi ska gå in och anställa någon för att uppnå ett annat syfte, så som i det här fallet för att ungdomarna ska beviljas asyl.

undefined
Till vänster Lennart Lundberg (KNU), gruppledare för Knivsta.nu samt oppositionsråd. Till höger: Klas Bergström (M), ordförande i Knivsta kommunstyrelse.

Oppositionsrådet Lennart Lundberg, som tillhör partiet Knivsta.nu, ser däremot mer positivt på appellens krav om fast jobb men framhåller samtidigt likabehandlingsprincipen.

– Om det finns det behov av personal, till exempel inom kommunens äldreomsorg och hemtjänst, så ska de här ungdomarna ha möjlighet att söka fast anställning på samma villkor som andra. Om de har den kompetens kommunen söker kan det bli en win-win men kommunen får inte särbehandla dem positivt, säger han.

Han meddelar också att appellen inte hunnit diskuteras men samtidigt inte är bortglömd.

– Vi i Knivsta.nu kommer att ta upp den på något kommande partimöte.

Angående kravet om fast jobb, understryker Marianne Carlbom de ensamkommandes utsatta situation.

– De har inte samma förutsättningar som svenska ungdomar. De får exempelvis inte fortsätta studera efter gymnasiet, utan de måste ha en fast försörjning. Utvisningsrisken gör det livsavgörande för dem att få ett fast jobb – och att hitta ett inom sex månader är inte lätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!