Förändringar för Knivsta centrum

Det klagas ofta på Knivstas citykärna. Parkerade bilar huller om buller, för lite försköning, för få bostäder, ingen centrumkänsla. En fyrklöver förändringar 2004 förändrar utseendet "på byn".

Knivsta2004-01-21 00:00
  • Parkeringsproblematiken i centrala delarna i Knivsta, som länge varit ett gissel, får en temporär lösning.
    Enligt tekniska chefen i Knivsta kommun, Stefan Liljebris, finns en muntlig uppgörelse om att ägaren till Sågentomten, Magnus Sundström, upplåter en del av området gratis i två år. Plank och skyltar står kommunen för. 200 nya parkeringsplatser.
    — Det är en goodwillgest, säger Magnus Sundström.
    — Lösningen ger oss andrum att hitta en permanent lösning för pendlarna, säger Stefan Liljebris.
    — Man behöver naturligtvis ett bygglov innan man kan iordningställa parkeringsplatsen, men självklart blir det ett prioriterat ärende som vi ska behandla skyndsamt, säger Knivstas stadsarkitekt Lennart Holme.

  • I årets budget finns medel avsatta för en uppfräschning av Knivstaån. Det aktuella området sträcker sig från Gredelby hage till reningsverket. Drygt en halv miljon satsas nu på den första etappen, som ligger mellan servicehuset och stationshuset. Upprensning, gångstråk och en eventuell höjning av vattenspegeln är några planerade åtgärder.

  • Byggföretaget NCC vill med start i höst bygga 55 lägenheter i kvarteret Segerdal, i centrumkvarteret.
    NCC:s förslag avviker från detaljplanen i fråga om byggnadens höjd och utbredning. Detaljplanen föreskriver dessutom en uppdelning av bebyggelsen. Företaget har ansökt om en planändring och stadsarkitekt Lennart Holme föreslår att ett enkelt planförfarande tillämpas för ändringen av området.
    Bygg- och miljönämnden tar upp frågan på onsdagens möte.

  • Mälarinvest Förvaltning AB ligger i startgroparna för att bygga kontors - och butikslokaler på ytan där Knivsta Radio ligger i dag. Den planerade byggnaden överensstämmer inte riktigt med detaljplanen. Den har något större bruttoarea (1 250 kvadratmeter) jämfört med detaljplanen, som medger två våningar. Fasad- och takutformningen på ritningarna kan uppfattas som tre. Ett planerat garage inkräktar dessutom på ett område där en underjordisk vattenledning ska gå fram.
    Om inte berörda grannar och Roslagsvatten AB inkommer med invändningar i dagarna, föreslår stadsarkitekt Lennart Holme att bygg- och miljönämnden ska ge klartecken för avvikelse från detaljplanen och bevilja bygglov och rivningslov.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!