Föräldrar vill bidra till nya skolböcker
Bristen på läromedel på Alsike skola i Knivsta kommun har fått föräldrar att reagera. Nu vill representanter för föräldrarådet undersöka om de kan bidra till inköp av böcker. Men frågan är om ärendet kommer så mycket längre eftersom det strider mot tanken om en avgiftsfri skola.
Foto: Jörgen Hagelqvist/arkiv
- Det förslaget togs upp och fick gehör hos alla närvarande föräldrar på mötet, men frågan är absolut inte färdigdebatterad ännu, säger Marie Jensen, nyvald ledamot i föräldrarådet på Alsike skola.
- Alla närvarande på föräldramötet tyckte att det borde finnas aktuella läroböcker att tillgå i undervisningen. Vi ska ta upp detta vid nästa skolrådsmöte och se vart det leder, säger hon.
Jacobina Jonsgården är lärare på Alsike skola och leder arbetslaget för de äldre årskurserna på skolan. Hon säger att budgeten för läromedelsinköp är knapp.
- Ja, inget arbetslag skulle säga att vi badar i pengar, säger Jacobina Jonsgården.
Pengar är ett bekymmer, ett annat är att skolan är ny och att det saknas en bank med material.
- Ingen skola i landet skulle säga att de får för mycket pengar till läromedel, säger Jacobina Jonsgården.
Hur klarar sig då Knivsta kommun i en nationell jämförelse, när det gäller satsningar på läromedel? Enligt Skolverkets statistik, som visserligen är två år gammal, ligger kommunen i botten när det gäller läromedelsinköp. I snitt lägger Sveriges kommuner 2 800 kronor per elev i grundskolan på läromedel, studieresor med mera, mer än dubbelt så mycket jämfört med Knivsta kommun.
Peter Svantesson, utbildningschef, säger till UNT att "vi har de resurser vi har" och det är upp till varje rektor att fördela medlen på bästa sätt. Han vill inte ge någon synpunkt på om det behövs mer pengar till läromedel.
Trots att Knivsta ligger i botten när det gäller läromedelssatsningar så värjer sig Jacobina Jonsgården emot tanken på att föräldrar vill gripa in och köpa böcker.
- Självklart är det glädjande med ett stort engagemang, men i det här fallet blir det tokigt. Skolan ska vara avgiftsfri, och det fungerar inte så bra om föräldrar kommer in och bestämmer vad som ska finnas i undervisningen. Det är lärarna som är proffs, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!