21 januari meddelade regeringen att kommuner och regioner uppmanas hålla idrottsanläggningar stängda för personer födda innan 2005. Detta innebär att yngre barn får återgå till sina fritidsaktiviteter inomhus, men detsamma gäller inte för äldre ungdomar. Magnus Holmqvist har barn i gymnasieåldern och tycker att beslutet är fel.
– Det som är problematiskt är att de äldre barnen mår väldigt dåligt. Just gymnasieungdomarna har drabbats väldigt hårt då de knappt har varit i skolan på hela hösten, de är hårdare drabbade än de yngre, säger han.
I regeringens uppmaning står det att verksamhet som inte är nödvändig ska hållas stängd till 7 februari. Vad som är icke-nödvändig verksamhet får kommuner och regioner själva avgöra utifrån egna behov och förutsättningar, vilket Holmqvist tolkar som en öppning att justera reglerna på kommunal nivå. Han menar att man borde ändra så att barn födda 2002 och senare undantas från restriktionerna.
– Vitsen med kommunalt självstyre är väl att ogenomtänkta rekommendationer från statlig nivå skall kunna justeras, säger han.
Men enligt Catrine Wermelin, fritidschef vid Knivsta kommun, har man tillsammans med kommunens jurist kommit fram till att det som får tolkas på kommunal nivå inte är åldersspannet utan vilka verksamheter som är nödvändiga och inte. Därför fördes aldrig en diskussion om att tillåta inomhusidrott för äldre barn.
– När det kommer till åldersspannet var det aldrig en fråga om tolkning. Vi har varit noga med att följa de rekommendationer som finns och vi har hela tiden en tät dialog med andra kommuner, säger Wermelin.
Enligt Wermelin handlar restriktionerna inte bara om att minska smittspridningen, det finns också en risk att idrottande barn och unga skadar sig och då blir en ytterligare belastning för sjukvården. Men hon förstår också att det är svårt för ungdomarna som inte får träna.
– Det är jätteproblematiskt att de mår dåligt.
Hur framtiden ser ut för ungdomarna är oklart. Rekommendationen om nedstängning gäller till 7 februari, men Wermelin tror att det kommer att dröja längre.
– Vi hoppas att vi snart kan återgå till det normala, men det hör ihop med vaccinationerna och smittspridningen, säger Catrine Wermelin.