Som UNT berättat fortsätter Knivstas kommunala högstadieskolor med delvis distansundervisning fram till sportlovet. Men det kan ändras med kort varsel och enligt Thunmanskolans rektor Johanna Lindqvist kommer ett nytt beslut att tas efter nästa vecka.
Hittills har distansundervisningen fungerat bra, tycker hon. Under en skolvecka har eleverna tre dagar på plats i skolan och jobbar hemifrån två dagar. Veckan efter blir det tvärtom.
Elevernas distansundervisning är dock inte lärarledd digitalt. I stället delas hemuppgifter ut och läraren ska enligt skolan finnas tillgänglig för frågor under lektionstiden via Teams eller mejl.
En mamma till en elev på Thunmanskolan berättar att hennes 14-årige son hittills inte haft någon kommunikation alls med lärarna under distanslektionerna.
– Det finns heller ingen uppmaning eller information att kontakta läraren om man kört fast och behöver hjälp, säger mamman.
Att elever inte förväntas höra av sig om de behöver hjälp stämmer inte, enligt rektorn.
– Det är tvärtom viktigt att eleverna kontaktar sina lärare om det uppstår frågor. Det har gått ut information om det, både skriftligt till vårdnadshavare och på mentorstid till eleverna vid flera tillfällen, säger Johanna Lindqvist.
Men har du hört om andra elever eller vårdnadshavare som inte har förstått det?
– Nej, det känner jag faktiskt inte igen.
Mamman är också frågande till lektionerna i slöjd och idrott. Slöjdens första lektion blev inställd och det enda idrottsläraren hittills gjort är enligt mamman att uppmana eleverna att skicka in en bild på när de utövar olika typer av fysisk aktivitet.
Enligt Johanna Lindqvist har skolan försökt schemalägga så att eleverna är i skolan de dagar de har praktiska ämnen. Hon håller inte med om att hemuppgifter i annat fall inte delats ut.
– När jag har varit inne och tittat så finns det hemuppgifter både för slöjd och idrott i alla klasser, säger hon och betonar att distansdagarna inte är lediga dagar.
– Hemuppgifterna följs upp i skolan och vi följer väldigt noga upp om elever inte verkar klara av uppgifterna.
Mamman är tveksam till om alla elever klarar att ta eget ansvar för hemuppgifterna.
– Jag tror att det är väldigt svårt för många tonåringar med självdisciplinen. Man hör från andra föräldrar att elever ligger i sängen hela dagen.
Ett 30-tal elever med inlärningssvårigheter som bedöms behöva extra stöd är på plats i Thunmanskolan som vanligt, uppger Johanna Lindqvist.
Även på högstadieskolan Adolfsbergskolan har man infört delvis distansundervisning. Enligt ett mejl till UNT från skolan bedrivs den "interaktivt i realtid, varannan dag för årskurs 8 och 9."