Kommunstyrelsen har avsatt 220 000 kronor till valnämnden för att räkna och kontrollera underskrifterna på namninsamlingen som kommunen tog emot 6 november. Den kräver en folkomröstning om att omförhandla fyrspårsavtalet med staten.
Själva omröstningen beräknas kosta 1,2 miljoner kronor att genomföra. Vid en kommunal folkomröstning får kommunen inga bidrag från staten.
– Det är en ganska omfattande apparat där vi måste informera medborgarna, rekrytera röstmottagare och göra allt praktiskt inför valet som att trycka valsedlar och skicka ut röstkort med mera, säger Susanne Jakobsson, ordförande i valnämnden.
Frågan om en folkomröstning väcks om minst tio procent av kommunens röstberättigade skrivit under ett folkinitiativ. Insamlingen har mer än 1 800 namn och god marginal. I september förra året var antalet röstberättigade drygt 13 000.
Först i vår blir det omröstning i fullmäktige. Om minst två tredjedelar av ledamöterna säger nej till en folkomröstning blir den inte av. Om det blir ett ja kan den ske i september/oktober 2020. Det är i så fall den första folkomröstningen sedan Knivsta blev egen kommun 2003.
Folkinitiativet startades av några Knivstabor som är oroliga över att kommunen förbundit sig att inom en 40-årsperiod bygga 9 000 bostäder i västra Knivsta och 6 000 bostäder i nya Alsike för att få fyra spår och en tågstation i Alsike. Åtagandet är för stort för en så liten kommun, menar de.
En folkomröstning är endast rådgivande och inte bindande.