Carl Seger är en av dem som bor på Vilhelms gård. Han tycker att det var bättre att komma till ett äldreboende än han hoppats.
– Jag hade det bra förut också, men här finns alltid tillgång till en sjuksköterska, något som jag behöver. Dessutom har vi många aktiviteter och mycket bra mat, säger Carl Seger, pensionerad lärare som nyligen startade en kör på boendet.
Det var i februari 2011 som Förenade Care öppnade sin verksamhet på Vilhelms gård. I maj samma år stod grannhuset Estrids gård på plats. Tidigare fanns i Knivsta bara gamla servicehuset som bestod av trygghetsboende, demensboende och Ängbygården, vars lokaler var så gamla och slitna att de dömdes ut. Förhoppningarna var därför stora på de nya äldreboenden i de två flervåningshusen högst upp i slänten ovanför Knivsta centrum. Det ena skulle drivas av kommunen och det andra av ett privat vårdbolag.
När UNT besöker Vilhelms gård berättar personal som är kvar sedan starten att de har haft samma mål hela tiden, men att det inte var så lätt i början som de hade trott. Hälften av personalen kom från Ängbygården och hälften var nyanställda. Trots de fina lokalerna med ett sparum, sinnenas trädgård och egna kockar så var det en del olika arbetssätt som skulle provas innan man hittade rätt.
– Men nu känner vi oss mycket nöjda, säger bland andra Susanne Malmberg, aktivitetsansvarig och äldrepedagog.
En bekräftelse på att man hittat rätt är att Vilhelms gård fick ett mycket bra resultat i Socialstyrelsens senaste äldreundersökning, jämfört med snittet i Sverige. Här är alla brukare (100 procent) som kunde svara på enkäten nöjda, eller mycket nöjda med sitt boende och omsorg.
– Jag är oerhört stolt över personalen. Att vi nått fram hit handlar om det teamarbete som vi arbetat fram, säger verksamhetschef Nicola Youngman.
Det handlar om att de olika yrkesgrupperna arbetar mer ihop. Sjuksköterskorna är exempelvis inte bara sjuksköterskor utan även gruppledare. De har 50 procents tjänstgöring i omvårdnadsgruppen och det finns alltid en sjuksköterska på varje våningsplan.
– På så sätt ser man på en gång vad som inte fungerar och kan åtgärda problem snabbare, säger Magdalena Berggren, sjuksköterska.
Även andra yrkesgrupper som aktivitetsansvariga, kockar, arbetsterapeut och fysioterapeut, upplever att beslutsgångarna är kortare och mer effektiva nu. Delvis är det tack vare sjuksköterskornas dubbla roller, men enligt Nicola Youngman också för att Vilhelms gård har en privat vårdgivare, som kan ha en plattare organisation än vad kommuner och landsting brukar ha.
Det är något som personalen märker av.
– Det blir roligare att arbeta när man får feedback på en gång och när det inte finns några mellanhänder. Det går exempelvis snabbt att få igenom förslag om ändringar, säger bland andra fysioterapeut Anton Hiller och aktivitetsansvarig Maud Rydhester.
De boende och personalen har ett boenderåd där olika representanter deltar olika gånger.
– Vi diskuterar mat, trygghet och boendesituation. Det blir både ris och ros på mötena, men utan input kan vi ju inte förbättra oss. Vi vill att människor ska fortsätta leva, inte sluta leva bara för att de flyttar till ett omsorgsboende, säger Susanne Malmberg.
Saknas inget?
– Jo, ibland är det ont om personal att anställa i vissa yrkeskategorier, svarar Nicola Youngman som önskar att fler skulle få ta del även av den positiva biten med att arbeta inom äldreomsorgen.
En buss att åka på fler utflykter i vore smidigt att ha, tycker några andra som jobbar i huset.
Aktiviteterna på gården handlar både om mat, rörelse med mera. Här serveras en gång i månaden mat från något annat land, med dukning i den stilen. Även ost- och vinprovning, sittgympa, odling i trädgården och diskussioner kring bilder på gamla kända personer, hus eller företeelser finns bland aktiviteterna.
– Smaker, dofter och bilder är något som sätter fart på minnena. Men även menyerna brukar vara något som får igång samtalen kring matborden, säger kock Daniel Forsberg.
På sommaren äter man oftast ute och här ordnas kräftskiva, musikunderhållning med mera i trädgården. Många utomstående har frågat om de får komma in i trädgården. Och det får de, men in i huset släpps bara anhöriga och boende.
På äldreboendet finns också rehabilitering något som en fysioterapeut (sjukgymnasten) och en arbetsterapeut arbetar med. De har ett nära samarbete med kommunen och tillgång till samma hjälpmedel som kommunens boende.
– Sammanfattningsvis kan man säga att vi vill fokusera på det friska som alla har, det är viktigt för oss. Och vi hoppas på att om fem år kunna säga att vi är kvar och kan hålla samma standard som i dag, säger Nicola Youngman.