Det har också utarbetats en ny policy för integration.
Knivsta kommun ökar enligt avtal med Migrationsverket mottagandet av flyktingar som fått uppehållstillstånd, så kallade nyanlända, från 15 till 72 personer per år. Av dessa mottaganden kommer 35 vara anvisningar via Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket, övriga 37 är personer som ordnar sitt boende på egen hand.
En del i förberedelserna inför ett ökat mottagande av nyanlända har varit att ta fram en ny policy för integration i Knivsta kommun.
– Det viktigaste för en fungerande integration är ett aktivt liv i samhället. Vi ska se till att det finns goda förutsättningar för dessa personer att komma i arbete, studera, lära sig svenska och få det stöd de behöver, säger Alf Ahlstedt (M) som är ordförande i Kommunfullmäktiges beredning för flyktingmottagande och integration.
Vidare menar han att en annan viktig del i arbetet är att få både den kommunala och den privata sektorn att se de positiva möjligheter som inflyttningen ger.
– Det saknas redan folk inom flera yrken, till exempel inom vården. Så att vi behöver fler invånare råder inga tvivel om. Dessutom vill vi ta vårt ansvar, både i världen och i Sverige, säger Alf Ahlstedt.
Även Claes Litsner (S) som är 2:e vice ordförande i Kommunstyrelsen ser positivt på ett utökat flyktingmottagande i Knivsta.
– Den största orsaken till att vi tidigare begränsat mottagandet är bostadsbrist. Men i och med att det byggs mycket bostäder i Knivsta kommer det att finnas möjlighet att garantera fler boenden till nyanlända personer. Det handlar alltså inte om några speciella anläggningar, utan integrerade boenden.
Men ett undantag från den principen är ensamkommande barn som behöver boende med stödpersonal. I dagsläget är Strandgården det enda boendet för ensamkommande barn som drivs kommunalt, men inom ett år beräknas även ett boende på Häradsvägen vara färdigställt. Tillsammans kommer dessa boenden att kunna inhysa cirka 15 personer.
Olof Molund som är handläggare i integrationsfrågor på Länsstyrelsen i Uppsala län tycker att det är bra att Knivsta skrivit avtal om att ta emot fler nyanlända.
– I dag bor nästan 13 000 personer med permanent uppehållstillstånd i Migrationsverkets anläggningsboenden. För att etablera sig i samhället behöver de komma till en kommun så snart som möjligt. Därför är det positivt att Knivsta har skrivit avtal om att ta emot fler nyanlända. Men inte förrän vi summerar året vet vi om kommunen lyckats uppnå sitt mål.