Färre sommarjobb inom Knivsta kommun

Antalet sommarjobb inom Knivsta kommun skärs ned. Bara gymnasie­ungdomar får i år chansen att söka 20 jobb. Förra året fanns 61 platser, både för elever på grundskolan och på gymnasiet.

Amanda Cervenka, Emil Ezatinia och Erik Ström tycker att det är synd att kommunen drar ner på antalet sommarjobbsplatser.

Amanda Cervenka, Emil Ezatinia och Erik Ström tycker att det är synd att kommunen drar ner på antalet sommarjobbsplatser.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2007-03-21 00:01
Orsaken till neddragningen uppges vara minskat stöd från staten.
- Det suger, säger Amanda Cervenka som går sista året på Thunmanskolan.
Stämningen runt pingisbordet i kulturhuset Kupolen dämpas när rastlediga elever får höra att de inte har chans på ett sommarjobb inom Knivsta kommun.
- Sommarjobb är viktigt för att kunna söka andra arbeten längre fram, säger Emil Ezatinia som har lyckan att ha en pappa som kan erbjuda jobb i semestertider.

Erik Ström oroar sig lite för hur han ska få råd med bränslet till mopeden om det inte finns jobb att söka inom kommunen.
Emil Ezatinia drar sig till minnes att den nya reger­ingen skulle skapa fler arbetstillfällen.
- Då ligger de inte bra till för en röst från mig i framtiden, inte nu i alla fall, säger Amanda Cervenka.
Fritidsledaren Anita Hag­lund beklagar att många ungdomar inte får chansen att spara ihop till ?den där konserten, eller minisemestern?.

Estelle Karlsson (m) och ordförande i socialnämnd­en är inte nöjd med att bara ett tjugotal gymnasieungdomar i årskurs 1 får sommarjobb inom kommunen i år.
- Många hör av sig till skolorna och väntar på besked, och det är klart att socialnämnden velat erbjuda fler arbete, säger Estelle Karlsson.
Samtidigt hoppas hon att ungdomarna själva ska ?ligga i? för att skaffa egna platser och att företagarna i Knivsta ställer upp.
- Det är viktigt att ungdomarna får känna på hur det är att jobba och att de lär sig hur arbetslivet fungerar.

Det är mindre statliga pengar som gör att antalet platser minskat kraftigt i Knivsta. Förra året fick kommunen 152 000 kronor från Ams (Arbetsmarknadsstyrelsen). Dessutom erhöll kommunen 72 000 kronor från en stiftelse. I år får kommunen
inget bidrag till att anställa ferieungdomar.
- Ja, Ams-bidraget försvann, och det råder vi inte över, säger Estelle Karlsson.
För att få råd att anställa ungdomar över huvud taget omfördelas arbetsmarknadsenhetens budget. Pengar tas från kontot som var tänkt att gå till löner och ersättningar till personer med skyddad anställning. De får vänta på sina anställningar och erbjuds i stället försörjningsstöd.

Finns det inte risk att de känner sig åsidosatta?
- I det här fallet måste någon stå åt sidan, och de här två personerna får ersättning från ett annat konto i kommunen, säger Estelle Karlsson som hopp­as att de pågående budgetförhandlingarna för 2008 ska leda till fler platser nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!