Färre lärare vid elevernas lunchbord
Oroligare i matsalen, högre ljudnivå och ett sämre bordsskick bland eleverna. Borttagandet av den fria pedagogiska måltiden har inte gått obemärkt förbi i Ängbyskolan i Knivsta.
Kerstin Blumenthal har valt att inte äta tillsammans med eleverna. Anledningen är beslutet för ett år sedan, att lärarna skulle betala för lunchen. Här tillsammans med Rasmus Gillberg och Jack Eriksson.
Foto: Erik Leijonhufvud
Enligt Ängbyskolans rektor Marianne Vikström har inte de ändrade rutinerna väsentligt inverkat på klimatet i matsalen, och hon ser positivt på att lärarna får mer tid att umgås under lunchen i personalrummet.
— Men det är min bedömning, säger Marianne Vikström.
När UNT besöker Ängbyskolans matsal går Kerstin Blumentahl runt två bord där elever förser sig med pasta och skinksås.
— Jag satt och åt med barnen förut. Då var det lättare att se till att alla fick i sig mat och det blev en social samvaro runt bordet, säger Kerstin Blumentahl.
Nödvändigt
Men när förmånen drogs in övergick hon till att bli en del i ett vaktschema.
— Vi kan ju inte betala för ett jobb vi gör, säger hon.
Kerstin Blumentahl anser att förändringen, för att tjäna in 200 000 kronor till kommunkassan, drabbar eleverna.
— Nu är det svårt att ha samma koll på eleverna.
Jack Eriksson som går i årskurs 3 kommer ihåg hur det var när lärarna åt med dem:
— Det var inte lika mycket prat, säger han. Ibland skulle man önska att fröken satt med.
En bit bort sitter Parvin Hosseinzadeh med en grupp sexåringar.
— Det är frivilligt att sitta med barnen, men jag anser att det är nödvändigt. Jag finns till hands, hjälper till med att skära upp maten, till exempel.
Enligt Parvin Hosseinzadeh borde det vara gratis att äta med eleverna:
— Ja, jag tycker det. Att äta i matsalen är ingen avkopplande stund, säger hon med nästan hela portionen kvar på tallriken.
Fotnot: Lärarfacken i Knivsta håller på med en kartläggning av effekterna av de nya förutsättningarna för pedagogisk måltid i Knivsta. En sammanställning väntas senare i år. Kommunens ekonomichef Kjell Åhnberg räknar med en besparing på de pedagogiska måltiderna ligger mellan 150 000-200 000 kronor det senaste läsåret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!