Bam, låter det när de tjocka pappersbuntarna åker ner i soporna. Avgångseleverna på Sjögrenska gymnasiet i Knivsta är i full fart med att rensa ur sina skåp inför onsdagens avslutning och stenciler kasseras med ivriga svingar. Michaela Eriksson hamnade på Sjögrenska gymnasiet av en slump, efter att hon hoppat av ett program på en skola i Uppsala. I dag är hon nöjd med att det blev som det blev.
– Jag har gått handelsinriktningen och praktiserat på både Ica och Team Sportia. Jag trivs jättebra på Team Sportia och ska jobba där i sommar, säger hon.
Sjögrenska gymnasiet har totalt 60 elever och Michaela Eriksson har bara tolv klasskompisar. En av dem heter Chaterine Forsén. Hon är hantverkslärling och har specialiserat sig på svetsning:
– Jag gick nästan tre år på Bolandsgymnasiet i Uppsala. Först gick jag fordonsprogrammet och sedan pluggade jag till reservdelsman, innan jag äntligen kom hit och fick göra det jag verkligen ville. Jag har höjt nästan vartenda betyg sedan jag började här. Eftersom det är en så liten skola har lärarna mer tid att hjälpa till.
Mohammed Shkuntana, som nu är färdig personbilsmekaniker, håller med:
– Jag får svårt att koncentrera mig i stora klasser, så det här passar mig perfekt. Och så kommer jag ut på praktik och slipper plugga hela tiden. Många vill vara inne i Uppsala men jag väljer inte utbildning efter studieort utan för att det är en utbildning jag verkligen vill gå.
Lärlingsutbildningen innebär att teoretiska ämnen varvas med praktik. I dagens årskurs tre finns åtta olika lärlingsinriktningar och egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man kan utbilda sig till.
– Så länge man har en idé om vilket yrke man vill utbilda sig till går det att fixa, säger Linda Sundström som undervisar i svenska och religion.
Linda Sundström och kollegan Sanna Jordeby är stolta när de summerar lärlingsprogrammets tre första år.
– Många av de här eleverna har inte känt att de varit bra på något förut. De trodde kanske inte själva att de skulle klara av gymnasiet. Och nu sitter de ändå här med sina slutbetyg, säger Linda Sundström.