Fähus restaureras med vasstak
Kulturhistoria håller på att väckas till liv på en gård utanför Knivsta söder om Uppsala där ett vasstak håller på att läggas på en över 100 år gammal fäbod.
Lars-Erik Lassegård och Bertil Hillbom lägger vasstak på fähus.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Med hjälp av en stötbräda slår Bertil Hillbom med jämna uppåtrörelser mot vassbuntar på taket. Avbrutna stjälkar virvlar ner och lägger sig som ett täcke på marken. Bertil Hillbom är vassläggare och håller just nu på att packa stråna till ett tjockt skyddande lager på taket till Georg Elafris och Kristofer Kvarnströms bod som ska bli en riktig fäbod.
- Det här är det enda vasshuset i sitt slag i hela Mellansverige. Att rusta upp den här har varit en dröm ända sedan jag flyttade hit, säger Georg Elafris och tittar upp mot den halvfärdiga fäboden.
När Georg Elafris och hans sambo Kristofer Kvarnström flyttade hit för ett år sedan visste de att området hade varit bebott sedan lång tillbaka i tiden, och blev nyfikna på historien bakom boden som stod på deras gård. Georg Elafris tog kontakt med Upplandsstiftelsen och Upplandsmuseet som kom dit för att inventera. De ansåg att boden var kulturhistoriskt värdefull och gav ett bidrag till paret för att restaurera den.
Georg Elafris och Kristofer Kvarnström sporrades av tillskottet och trots att pengarna bara täckte delar av kostnaderna bestämde de sig för att genomföra projektet.
- Det har varit en lärorik resa och det är häftigt med alla intressanta människor som har stöttat oss på vägen, säger Georg Elafris.
Inne i den halvfärdiga boden luktar det träflis och hö. Både byggnadstekniken och materialet är hämtat från 1800-talets fäbodar. Men Georg Elafris misstänker att deras bod är äldre än så.
- Jag har tittat på lantmäteriets kartor från 1759 och då fanns den här gården med, säger Georg Elafris.
Han tillägger att den exakta åldern kommer Upplandsmuseet snart att analysera.
Fäboden har gett Georg Elafris och Kristofer Kvarnström blodad tand och ser redan nu nya projekt att ta tag i.
- Nästa steg är att göra samma sak med trösklogen bredvid. Där har det också varit vasstak, säger Georg Elafris och pekar på en betydligt större lada en bit bort.
Georg Elafris och Kristofer Kvarnström hoppas nu att deras arbete kan vara en inspirationskälla för andra som är intresserade av bygdens historia.
- Jag har precis gett länsstyrelsens nummer till en granne som också funderar på att rusta upp sitt gamla hus, säger Georg Elafris belåtet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!