Före jul skickade tre fackförbund: Kommunal, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund in var sin begäran om tvisteförhandling med Knivsta kommun. Förhandlingen kommer att ske 27 januari.
Förbunden anser att kommunen har fattat flera beslut utan att först förhandla med arbetstagarnas representanter. Exempelvis handlar det om ombyggnaden av Adolfsbergsskolan och en planerad nedläggning av förskolan Lilla Brännkärr i Alsike. Inte heller de tidigare planerna på att flytta årskurs 6 från Laggaskolan har förhandlats.
Kommunen anklagas också för att ha hindrat lagstadgat arbetsmiljöarbete.
”Lärarförbundet yrkar på skadestånd till sju skyddsombud, samt allmänt skadestånd till förbundet med belopp som kommer att anges vid förhandlingen”, står det i en av skrivelserna.
UNT har sökt de fackliga företrädarna i Knivsta för en kommentar, men de avböjer.
"För att inte störa förhandlingarna så vill vi inte uttala oss i nuläget mer än att vi har konstaterat att det råder delade meningar om hur vi som parter förhåller oss till det samverkansavtal som vi har i Knivsta kommun, och det behöver klargöras", skriver de till UNT.
Kommunens utbildningschef Tapio Liimatainen vill inte heller föregå förhandlingen.
– Vi kommer att träffas och delge varandra våra åsikter, sedan får vi ta det därifrån, säger han.
Ska Lilla Brännkärr läggas ner?
– Ja, det finns ett överskott av förskoleplatser i Alsike, medan det är trångt med skolplatser.
I augusti ska förskolan läggas ner och barnen kommer att placeras på förskolan Lustigkulla.
– Då kan vi ha kvar fler elever på Brännkärrsskolan. Vi är tvungna att varje år försöka vara så smarta som möjligt med de lokaler vi har, säger Tapio Liimatainen.
Lilla Brännkärr ligger inne i Brännkärrsskolan.
– Lokalen är flexibelt byggd. Med ganska små medel kan man ta ner ett par väggar och sedan blir det skollokaler i stället för förskola eller tvärtom.
På Adolfsbergsskolan ska det skapas fler grupprum och biblioteket ska bli mer ljudisolerat. Planen är också att årets fjärdeklassare på Brännkärrsskolan kommer att få gå kvar där ett år till, i stället för att flyttas till Adolfsberg.
– Det gör att vi får plats med de högre årskurserna på Adolfsberg. Det är ett oerhört pussel och självklart vill en del att det ska fortsätta att vara som det varit. Men vi har inte möjlighet att bygga nya lokaler hela tiden, säger Tapio Liimatainen.