EU-pengar hjälper dem att rädda ån

I Knivsta hjälper EU-pengar till att rädda Knivstaån. Vattendraget som i dag ligger skymt och är styvmoderligt behandlat, ska i framtiden bli en natur- och kulturhistorisk oas.

Jon Böhlmark och Terry Carlbom med Knivstaån och Gredelbyleden i bakgrunden.

Jon Böhlmark och Terry Carlbom med Knivstaån och Gredelbyleden i bakgrunden.

Foto:

Knivsta2014-05-20 18:08

Det tog ganska många år innan Knivstaborna upptäckte att deras tätort räknas som glesbygd av EU och därför har rätt att ta emot bidrag för landsbygdsutveckling från EU.

Men de senaste månaderna har ansökningar om EU-bidrag duggat tätt i kommunen. Ett av dessa projekt handlar om Knivstaån och området kring ån. För att genomföra tankarna om ett levande årum har omställningsgruppen i Knivsta, Eda naturskola och Knivsta hembygdsgille tillsammans med kommunen ansökt om och fått ett bidrag på 440 000 kronor av länsstyrelsen genom Leader Upplandsbygd.

– Vi har en fantastisk, men outnyttjad resurs mitt i centrum. Här vill vi att Knivstaborna tillsammans ska utvecklas och ta vara på årummet och ån som rinner rakt genom tätorten, säger Jon Böhlmark som anställts som projektledare och Terry Carlbom, ordförande i Knivsta hembygdsgille.

Vi går till det som ska bli årummets entré mitt emellan gamla brandstationen och en nybyggd parkeringsplats. Hit kan man på tre minuter förflytta sig från den tätbebyggda stad som växer fram i centrala Knivsta till en rofylld plats.

Tanken är att skapa ett blågrönt stråk i form av gångvägar, stigar, parkbänkar, informationstavlor och annat. Stråket ska förbinda grönområdet kring ån med naturen vid Gredelby hagar och Trunsta träsk. Både människor och djur ska på så sätt få fri passage från staden – ut i naturen.

– Vi vill skydda och tillgängliggöra området. Men ett minst lika stort värde med att göra detta i projektform är att Knivstaborna får vara en del av samhällsutvecklingen. Projektet går ut på att ta fram idéer i en dialog med allmänheten, säger Jon Böhlmark och Terry Carlbom.

Och till gruppens första öppna möte kom det hela 66 Knivstabor som är intresserade av att hjälpa till. Därefter har man haft vandringar efter ån och tagit in föreläsare till flera träffar.
– Vi märker att det finns ett engagemang och därför känns det som om det här kommer lyckas. Hittills har vi fått in minst ett 20-tal förslag om vad som kan göras, säger Jon Böhlmark som har haft hjälp av Jenny Lindqvist som studerar till landskapsarkitekt.

I framtiden kommer man här att på gångvägar och stigar kunna promenera både på östra och västra sidan om ån eftersom gångbroar ska byggas. Intill järnvägen finns i dag en avskuren liten skogskulle, en ödslig plats i en öppen dunge under Gredelbyledens höga vägbro och en fantastisk björkdunge mitt emot den nya skolan.
– En amfiteater eller paviljong nedanför skolan, en asfalterad och häftigt ljussatt plats för ungdomsaktiviteter under vägbron, stigar med spänger genom sankmark och informationsskyltar om både naturen och sågenområdets industrihistoria finns bland idéerna som kommit fram, säger Jon Böhlmark.

Årummet ska också kunna användas som ett pedagogiskt uterum av skolor och av Eda naturskola för naturstudier. Den historiska biten har hembygdsföreningen hand om.
– Industrihistorian handlar om sågverket, mejeriet och tegelbruket som låg nära ån förr, säger Terry Carlbom och visar även den runsten som troligtvis kommer att flyttas in i naturstråket när ett bullerplank snart byggs intill järnvägen.

En grundtanke med projektet är samtidigt att rädda Knivstaåns växt- och djurliv genom att förbättra vattenkvalitén.
– Man skulle också kunna tänka sig att i framtiden arrangera konst i ån som de gjort i Norrtälje. Det finns hur många möjligheter som helst med en restaurerad å, tycker Sara Antell, från Eda naturskola.

Närmast går det att se en utställning på Knivsta bibliotek om Knivstaåns dag och gruppen kommer att ordna fler seminarier.
– Snart ska vi också börja göra upphandlingar av de grävjobb med mera som inte går att genomföra för hand, säger Sara Antell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om