Ett litet steg närmare en VA-lösning i Knivsta

En förutsättning för att Käppalaförbundet ska släppa fram Knivsta till sin avloppsanläggning är att de har något att vinna på det. Vid årsskiftet ska det ha klarnat.

Processen är lång fram till en eventuell anslutning av Knivstas avlopp till Käppalaverket på Lidingö. En förstudie ska vara klar till årsskiftet.

Processen är lång fram till en eventuell anslutning av Knivstas avlopp till Käppalaverket på Lidingö. En förstudie ska vara klar till årsskiftet.

Foto: Käppalaförbundet

Knivsta2019-03-29 17:00

Knivstas egen avloppsanläggning närmar sig sin maxkapacitet, vilket sätter käppar i hjulen för en fortsatt utbyggnad av kommunen. Nu ska en förstudie utreda ifall det finns förutsättningar att ansluta Knivsta till Käppalaverket på Lidingö. Det ska i så fall ske via en avloppsledning som ansluter i Broby i Sigtuna kommun. Men det kräver att alla elva medlemskommuner i Käppalaförbundet är överens om att ta in en ny medlem.

– Vi har redan ansökt om att bli medlem för att vinna tid, så att projekteringstiden inte blir så lång, säger Peter Evansson (S), ordförande i Knivsta kommunstyrelse.

Kommunen har jämfört en anslutning till Käppalaverket med att bygga ut nuvarande avloppsanläggning eller bygga en helt ny anläggning och kommit fram till att detta är mest kostnadseffektivt.

Roslagsvatten är kommunens VA-bolag. Där är Terees von Stedingk projektledare för förstudien som är tänkt att bli klar runt årsskiftet. I väntan på den kan hon inte säga så mycket.

– Vi hoppas finna en lösning som vi kan gå vidare med, säger hon.

Käppalaverkets vd Andreas Thunberg är lite mer talför, men kan inte säga något om när en eventuell anslutning kan bli verklighet.

– Vad jag förstått är det ganska brådskande för Knivsta, men det kan dyka upp tillståndsfrågor och tekniska hinder som vi inte känner till än. Tiden är en osäkerhet i stora infrastrukturprojekt, säger han.

Andreas Thunberg ser dock inga stora hinder i dagsläget.

– Vi måste genomlysa de tekniska, juridiska, ekonomiska och miljömässiga förutsättningarna. Men det ser bra ut så här långt, annars skulle vi inte delta i den här förstudien, säger han.

Något som komplicerar är att så många kommuner är inblandade.

Vore en anslutning positiv för Käppalaförbundet?

– Det är bra om fler delar på de fasta kostnaderna. Att det är en vinna-vinnalösning är förutsättningen för att Käppalaförbundet ska gå in i det, svarar Andreas Thunberg.

Den mest uppenbara frågan är vad det kostar förbundet att ta mer kapacitet i anspråk i anläggningen. Redan nu ökar befolkningen i de elva medlemskommunerna med 10 000–15 000 personer per år. Om Knivsta ansluter sig innebär det att förbundet snabbare närmar sig framtida investeringar för att utöka kapaciteten.

– Vi har långt kvar till maximal kapacitet, men i något skede måste vi utöka, säger Andreas Thunberg.

Elva medlemskommuner kan bli tolv

Käppalaförbundet ska medverka i en förstudie för en eventuell anslutning av Knivstas avloppsvatten. Det handlar om en ledning på 12–14 km med anslutning i Sigtuna.

Käppalaverket togs i drift för 50 år sedan. Det renar avloppsvatten från drygt en halv miljon människor i elva medlemskommuner: Danderyd, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om